“Učiteljica, zakaj stavkate?”

Tamara Bibalo Cerkvenič Foto: Nataša Čepar
Tamara Bibalo Cerkvenič Foto: Nataša Čepar

“Učenci so me spraševali, ali stavkamo za višje plače. A sem jim pojasnila, da zahtevamo to, kar so nam obljubili, da nam vrnejo. In so razumeli,” pravi učiteljica petega razreda na Osnovni šoli Koper in članica stavkovnega odbora Tamara Bibalo Cerkvenič.

Na Osnovno šolo Koper, ki jo obiskuje 951 otrok, sta včeraj prišla le bratec in sestrica, za katera starši niso uspeli zagotoviti varstva, je povedal ravnatelj Anton Baloh.

Zjutraj so imeli sestanek s tistimi strokovnimi delavci in drugim osebjem, ki se za stavko niso odločili. Med njimi so tudi štirje učitelji. “Nekateri tehnični kadri, ki prejemajo minimalne plače, se za stavko niso odločili tudi zato, ker jim dnevni zaslužek 20 do 25 evrov veliko pomeni,” pojasni. Otroka, ki so ju sprejeli na šoli, sta se priključila skupinici v Večgeneracijskem centru Morje, ki deluje v bližini šole in je tudi del njihovega programa.

Baloh in učiteljica Tamara Bibalo Cerkvenič sta menila, da je odziv staršev pokazal, da jih v stavkovnih zahtevah podpirajo.

Ravnatelj Baloh je izpostavil, da se mu zdijo stavkovne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju upravičene.

“Status učiteljev se na vrednostni lestvici dviguje, saj nas vse več staršev priznava kot partnerje pri vzgoji otrok. V dohodkovnem delu pa žal glede na njihovo izobrazbo ni tako,” pravi Baloh

“Na območju od Pirana do Komna smo dobili šest prijav, zdaj pa še dva učenca iz koprske osnovne šole,” je dejala Nika Vidergar iz Večgeneracijskega centra Morje v Kopru.

Zaradi stavke je bila včeraj zaprta tudi večina enot Vrtca Koper. NČ


Najbolj brano