Na izviru Rižane ni več vode, poziv k varčni rabi

Na izviru Rižane ni več vode, tako da za pripravo pitne vode črpajo podtalnico, je danes povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Zaradi nizkih vodostajev bi lahko v državi v kratkem prišlo do pomanjkanja pitne vode, zato pozivajo k njeni varčni rabi.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > V teh dneh je poraba pitne vode zaradi zgodnjega začetka turistične sezone podobna kot v drugi polovici julija. Kot je na današnji novinarski konferenci v Kopru še povedal Pregelj, trenutno iz Kraškega vodovoda pridobivajo okrog 100 litrov vode na sekundo, iz Istrskega vodovoda na Hrvaškem pa 75 litrov na sekundo. Povprečna poraba pitne vode v slovenski Istri pa je 400 litrov na sekundo.

Porabnike pozivajo, da z vodo ravnajo racionalno

"Vode je trenutno še dovolj, vendar pozivamo porabnike, da z njo ravnajo racionalno. Možnosti, da bi večje količine pridobili še od drugod, nimamo. Zato smo se skupaj s štirimi obalnimi občinami odločili za poziv k skrajno racionalni rabi pitne vode," je dejal Pregelj.

Če ne bo prišlo do zmanjšanje porabe in niti obilnejši dež ne bo napolnil izvirov Rižane, ki je vodni vir slovenske Istre, bodo morali ukrepati s prepovedmi. Podobne razmere so bile tudi leta 2012. Takrat so pozivi k varčni rabi vode zalegli in redukcije po besedah Preglja niso bile potrebe.

Bržan upa, da bo poziv dovolj

Koprski župan Aleš Bržan je danes v imenu vseh štirih obalnih občin izrazil pričakovanje, da bo poziv dovolj. Obenem pa pričakuje, da bo državi že v bližnji prihodnosti uspelo zagotoviti drugi vodni vir za slovensko Istro, s katerim bi zagotovili dovolj velike količine pitne vode tudi v takih sušnih obdobjih, kot je sedaj.


Najbolj brano