Mobilna akcija zbiranja e-odpadkov

Javno podjetje Okolje Piran bo jutrišnji svetovni dan varstva okolja obeležilo z akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme. Odslužene aparate, baterije in svetilke, ki sodijo med najhitreje rastoč tok odpadkov v Evropi, bodo zbirali z mobilnim zbiralnikom v Sečovljah in Luciji.

Javno podjetje Okolje Piran bo jutrišnji svetovni dan varstva okolja obeležilo z akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme. Foto: Bogdan Macarol
Javno podjetje Okolje Piran bo jutrišnji svetovni dan varstva okolja obeležilo z akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme. Foto: Bogdan Macarol

SEČOVLJE, LUCIJA > Ob svetovnem dnevu varstva okolja bo Okolje poleg uličnih zbiralnikov prebivalcem ponudilo tudi možnost oddaje odsluženih električnih in elektronskih aparatov na mobilnem banketu, ki bo med 9. in 11.30 na parkirišču pri Vrtcu Sečovlje ter med 12. in 15. uro na parkirišču pri Osnovni šoli Lucija.

Brezplačno bo dovoljeno oddati vse, kar deluje na elektriko ali baterije, od hladilnikov, štedilnikov, klimatskih naprav, pralnih strojev, računalnikov, mešalnikov, televizorjev, vrtalnikov, brivnikov, do igrač na baterije in sijalk.

Na tak način želijo ljudem olajšati odlaganje e-odpadkov ter poskrbeti za pravilno reciklažo dragocenih surovin, iz katerih bodo naredili nove izdelke. Napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare sijalke in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo namreč velik negativen vpliv na okolje, tudi na podtalnico.

V občini Piran je od novembra 2016 osem sivozelenih uličnih zbiralnikov za oddajo odsluženih e-odpadkov. Namestili so jih v sodelovanju z lokalnimi partnerji, piransko občino in Okoljem. V njih so doslej zbrali že dobrih 19 ton malih aparatov in odpadnih baterij, ki so se pred tem pogosto znašli med mešanimi odpadki.

Mobilni zbiralnik je del projekta Life Gospodarjenje, ki ga sofinancirata Evropska komisija ter ministrstvo za okolje in prostor.


Najbolj brano