Mladi zahtevajo čisto okolje: jutri podnebna stavka tudi v Kopru

Titov trg v Kopru bo jutri ob 11.55 ena od lokacij svetovne stavke mladih za podnebje, imenovane Petki za prihodnost. V aktivno prizadevanje za čisto okolje je mlade spodbudila Švedinja Greta Thunberg, ki je bila prav danes zaradi svojega delovanja predlagana za Nobelovo nagrado za mir.

Greta Ernman Thunberg, švedska najstniška okoljska aktivistka, je 
nase opozorila avgusta lani, ko je začela s tedenskimi protesti pred 
parlamentom v Stockholmu. Od države zahteva ukrepanje v boju 
proti podnebnim spremembam in pri tem doslej še ni odnehala. Foto: Sta
Greta Ernman Thunberg, švedska najstniška okoljska aktivistka, je nase opozorila avgusta lani, ko je začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu. Od države zahteva ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam in pri tem doslej še ni odnehala. Foto: Sta

KOPER > “Od nekdaj me zanima okoljska problematika. Mladi smo prihodnost in moramo vzeti stvari v svoje roke, pokazati, da nam je mar,” razloge, zakaj bo jutri na Titovem trgu protestirala za podnebje, pojasnjuje 23 let stara študentka Urška. “Res je Greta naš navdih, podobna gibanja pa bodo še sledila.”

Jutrišnja podnebna stavka bo potekala v 64 državah, na več kot 600 lokacijah. V Kopru bo protest obarvan z lokalno okoljsko problematiko, saj bodo opozorila naslovili tako na gradnjo drugega tira kot na delovanje Luke Koper. “Ne nasprotujemo gradnji drugega tira, bi pa želeli, da bi ga gradili skladno z zeleno politiko. In radi bi videli, da bi bilo, denimo, delovanje Luke Koper bolj trajnostno naravnano,” dodaja naša sogovornica Urška.

Mladi so se za podnebno stavko odločili, ker ne verjamejo, da jih čaka mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe. In ne verjamejo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto.

Dijaki in študenti po svetu bodo jutri protestno zapustili šolske klopi in zahtevali omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5 stopinj Celzija, takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta, skupnostno upravljanje z življenjskimi viri, polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo, čisto okolje, dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile.

“Če bomo pokazali, da je treba nekaj spremeniti, bo postopoma takšne spremembe zahtevalo vse več ljudi,” dodaja naša sogovornica Urška, ki je med drugim vesela podpore šolskega ministra Jerneja Pikala.

Spomnimo, da je Greta Ernman Thunberg, švedska najstniška okoljska aktivistka, nase opozorila avgusta lani, ko je začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu. Od države zahteva ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam in pri tem doslej še ni odnehala.


Najbolj brano