Mladi okoljevarstveni občani

Zavod Nomed, ki se med drugim ukvarja z neformalnim izobraževanjem mladih o okoljevarstvenih problematikah, je na Osnovni šoli Koper izvajal projekt z naslovom Mladi okoljevarstveni občani, v sklopu katerega so raziskali dobre okoljske prakse v koprski občini. Z mentorico Katarino Parovel so učenci obiskali številne dogodke in akcije ter na koncu napisali spodnji članek, ki ga objavljamo spodaj v celoti.

Učenci OŠ Koper z mentorico Katarino Parovel
Učenci OŠ Koper z mentorico Katarino Parovel 

V sklopu projekta Mladi okoljevarstveni občani, ki ga sofinancira Mestna občina Koper, smo učenci Osnovne šole Koper pod mentorstvom Katarine Parovel, raziskali dobre okoljske prakse v naši občini. Udeležili smo se izmenjevalnice oblačil, knjig in igrač ter čistilne akcije, ki sta ju organizirali Marjetica Koper in Gibanje Zelenci. Obenem smo pozornost namenili tudi okoljevarstvenim projektom na naši šoli.

Cilj izmenjevalnic je, da predmete izmenjujemo in ne le kupujemo, s tem pa manj obremenjujemo okolje ter prihranimo denar. Zaskrbljujoč je podatek, da za izdelavo enega para jeans hlač porabimo skoraj 4000 litrov vode. Po zadnjih podatkih vsak Evropejec letno zavrže 11,3 kg tekstila. Vsako sekundo se na odlagališče ali v sežigalnico odpelje en poln tovornjak tekstila. Vse to so razlogi, da je izmenjevalnica tekstila in ostalih predmetov najboljši način za ohranjanje zemeljskih virov in korak bliže k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Na koprski tržnici se vsako drugo soboto v mesecu odvija izmenjevalnica oblačil, katero smo tudi sami obiskali. Presenečeni smo bili nad količino in kvaliteto oblačil, ki jih lahko vsakdo brezplačno vzame, nekatera oblačila, knjige in predmeti so povsem novi.

Hana, prostovoljka Gibanja Zelenci, nam je povedala: »Odziv prebivalcev in obiskovalcev Kopra je dober, vseeno pa veliko ljudi stvari samo prinese, kar ni bistvo izmenjevalnice.«

Kot okoljsko zavedni občani smo se udeležili čistilne akcije, ki je potekala na novem obmorskem parku v Kopru. Za čisto in urejeno plažo občina skrbi skozi celo leto. Kljub skrbi za čisto okolje obmorskega pasu smo bili negativno presenečeni nad količino najdenih odpadkov, ki se nahajajo predvsem med skalami. Večino odpadkov so predstavljali plastični predmeti in cigaretni ogorki. Slednji predstavljajo enega izmed najštevilnejših odpadkov na svetu, obenem pa so tudi najbolj družbeno sprejemljiva oblika smetenja. Filtri v cigaretah vsebujejo strupe in so narejeni iz majhnih plastičnih delčkov, zato nikakor ne sodijo v naravo. Razočarala nas je tudi udeležba na čistilni akciji, saj bi nam kakšna dodatna roka prišla še kako prav.

Mladi okoljski novinarji smo skupina učencev iz Osnovne šole Koper, zato smo se odločili, da o pozitivnih okoljskih praksah na šoli povprašamo go. ravnateljico Ingrid Poropat. Povedala nam je, da šola izvaja številne aktivnosti, ki pripomorejo k ozaveščanju okolja. Letos se pod mentorstvom Ivanke Jerman odvija projekt Pogum, katerega cilj je izboljšanje ločevanja šolskih odpadkov, predvsem papirja in plastike ter splošno ozaveščanje učencev o pomembnosti ohranjanja čistega okolja.

Ugotovili smo, da se v Mestni občini Koper odvijajo številni dogodki, ki pripomorejo k čistejšemu okolju. Upamo, da bo v prihodnje potrebnih manj čistilnih akcij, da bodo ljudje obiske trgovin zamenjali z obiski izmenjevalnic oblačil in predmetov ter da bodo današnji osnovnošolci tisti, ki se bodo čez leta lahko pohvalili, da živijo v bolj čistem svetu, kot so živeli njihovi predniki.

Avtorji članka: Maja Rušnjak, Petra Primožič, Žan Rosandić, Melisa Kurtić, Eva Petelin


Najbolj brano