Mišič Popoviču očita strahovlado in maščevalnost

Medtem ko se vrste kandidatov za župana najpomembnejše primorske občine kopičijo - današnja kandidatura Levice bo že osma - se Gašpar Gašpar Mišič še ni dokončno odločil, če se bo spustil v tekmo. Borisu Popoviču očita strahovlado in nespoštovanje občanov in sodelavcev.

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Odločitev še ni padla in je po eni strani odvisna od podpore nekaterih vplivnih Koprčanov, po drugi strani pa tudi od konsenza v moji družini,” je včeraj za Primorske novice pojasnjeval Gašpar Gašpar Mišič.

Njegov vstop v župansko tekmo bi nedvomno zvišal temperaturo in dodatno premešal karte. Predvsem zato, ker ga, po njegovih besedah, h kandidaturi nagovarjajo ljudje iz ožjega županovega kroga. “Govorijo mi, da Koper kliče na pomoč, ter da bi lahko bil jaz tisti, ki bi mesto rešil strahovlade. Ne strinjajo se, da je izvoljenec ljudstva mož, ki se ga bojijo. Ob tem mu nihče ne upa povedati resnice, nespoštljivo se obnaša tudi do najožjih sodelavcev,” pravi Mišič, ki je sicer že dvakrat kandidiral za župana: v Piranu in Ankaranu. Pred štirimi leti se je v župansko tekmo v tedaj novoustanovljeni občini podal prav na ukaz Borisa Popoviča, s katerim je tesno sodeloval.

A v dejstvu, da ni Koprčan, ne vidi problema, saj tudi v Izoli zadnja dva župana nista bila iz Izole. Njegova največja prednost je povezovalnost, ob tem pa ima za seboj precejšnjo politično kilometrino: od piranskega podžupana, poslanca, državnega sekretarja, predsednika uprave Luke Koper, direktorja Marjetice. Kjerkoli je deloval, je poskrbel za živahno dogajanje, čeprav so o uspešnosti njegovega delovanja mnenja deljena.

Med pomembneži, ki so mu že izrazili podporo (Mišič trdi, da drugi podporniki še ne želijo nastopiti v javnosti, ker se bojijo maščevanja aktualnega župana), sta tudi Bruno Korelič in Vojko Čok, nekdanja direktorja Luke Koper in Banke Koper. “Glede na njegov pedigre ugotavljam, da bi bil Gašpar Mišič primeren kandidat za župana,” pravi Čok. Omeni tudi njegovo pokončno držo, ko se je odrekel vlogi direktorja Marjetice, da je ohranil zaposlitev ene izmed delavk. “Vse je seveda v rokah volilcev. Jaz se bom odločil, ko bodo znani vsi kandidati.”

Podobno je za Primorske novice izjavil tudi Korelič: “Izmed vseh dosedanjih kandidatov je Mišič eden redkih, ki ima možnost, da premaga dosedanjega župana, ki dela škodo sebi in občini.” Tudi on izpostavlja Mišičevo integrativnost: “Poznam njegovo delo, ne poznam pa njegovega programa. Sposoben je izluščiti splošne interese občanov in krajevnih skupnosti, ne pa samo lepotičenje Kopra in njegovih ulic.” Njegova podpora donedavnemu Popovičevemu sodelavcu je presenetila lokalno vodstvo Socialnih demokratov, za katere je pred več kot desetletjem Korelič tudi kandidiral na volitvah v občinski svet, a je dolgoletni direktor Luke Koper pojasnil, da ni bil nikoli član nobene politične stranke, sedaj pa gleda zgolj na interese lokalne skupnosti in predvsem koprskega pristanišča.

Mišič naj bi se o svoji kandidaturi odločil na začetku naslednjega tedna, a kljub temu njegovi podporniki že zbirajo podpise podpore, vendar ne na javnih mestih.


Najbolj brano