Ministrica Šinko v Izoli izpostavila pomen oljkarstva

Oljkarstvo je po besedah ministrice za kmetijstvo Irene Šinko perspektivna panoga, kar po njenih besedah nakazuje tudi dejstvo, da se število oljkarjev in oljčnikov v Sloveniji že več let povečuje. Šinkova se je danes mudila v Izoli na prireditvi Oljka županov - oljka povezovanja, s katero tradicionalno odprejo sezono obiranja oljk.

S prireditvijo Oljka županov - oljka povezovanja, so tradicionalno 
odprli sezono obiranja oljk. Foto: Tomaž Primožic/FPA
S prireditvijo Oljka županov - oljka povezovanja, so tradicionalno odprli sezono obiranja oljk. Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Prireditev Oljka županov - oljka povezovanja organizira Občina Izola v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je oljkarjem v nagovoru zahvalila za njihovo delo in jim zaželela obilno sezono, so sporočili z ministrstva.

Dotaknila se je tudi suše, ki je v letošnjem poletju povzročila kar nekaj škode. "Uprava za zaščito in reševanje je, tako kot lansko leto, tudi letos namenila državno pomoč kmetijskim gospodarstvom, ki so utrpela škodo na kmetijskih pridelkih zaradi posledic suše v letu 2022. Do te pomoči boste upravičeni tudi oljkarji, prijave škode pa so se zaključile v tem mesecu," je spomnila.

Prav tako je predstavila ukrepe za podporo oljkarstvu v strateškem načrtu skupne kmetijske politike 2023-2027. V okviru načrta bodo za oljkarstvo primerni ukrepi, kot so naložbe v kmetijska gospodarstva ter predelavo in trženje, naložbe za spodbujanje kolektivnih oblik sodelovanja, naložbe za prilagajanje na podnebne spremembe, neproizvodne naložbe, sheme kakovosti, shema za podnebje in okolje ter kmetijsko-podnebna plačila.

Letos je sicer prišlo do sprememb pri uporabi oljčnih tropin kot gnojila. "To pomeni, da bodo oljkarji pod določenimi pogoji lahko uporabili oljčne tropine kot gnojilo na kmetijskih zemljiščih, oljarne pa bodo morale zagotoviti ustrezno skladiščenje oljčnih tropin," je pojasnila ministrica.


Najbolj brano