Mesto je dobilo nov obmorski park

Radovedni sprehajalci se sprašujejo, čemu bo služila kamnita struktura, podobna otočku, ki so jo umestili v nov zaliv na nasipu v Žusterni. V koprski občini razkrivajo, da gre za manjši valobran, ki bo preprečil odnašanje nasutega rečnega prodca. “Kaj bo na vrhu otočka, pa za zdaj ostaja presenečenje,” je še skrivnosten župan Aleš Bržan. Nekateri že ugibajo, ali bodo tja postavili manjši svetilnik.

 Kamniti otoček v novem zalivu ima funkcijo mini valobrana, ki bo 
preprečil odnašanje prodca. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kamniti otoček v novem zalivu ima funkcijo mini valobrana, ki bo preprečil odnašanje prodca. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Če so v koprski občinski upravi še pred kakšnim mesecem optimistično napovedovali, da bo nov urbani obmorski park na nasipu v Žusterni nared do turistične sezone, pa se to zaradi objektivnih okoliščin ne bo zgodilo.

Na skalomet so namestili velike betonske plošče (prefabrikate) za počitek, sončenje ali druženje. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

2,8

metra nadmorske višine je kota, do katere so dvignili teren za zagotovitev poplavne varnosti

3,2

milijona evrov bo stala dokončna ureditev obmorskega parka v Žusterni

V novem parku tudi sanitarije in gostinska ponudba

Do poletja bodo sicer uredili večji del območja in ga zatravili. Prav tako bo dokončan skalomet, obiskovalcem bodo na voljo velike betonske plošče za počitek, sončenje ali druženje ter dva od predvidenih treh zalivčkov s prodcem za lažji in bolj varen dostop do morja. Ponudbo bodo zaokrožili z začasnimi sanitarijami in gostinskim objektom. Zanj bodo kmalu objavili razpis.

Končno zunanjo podobo pa so zamaknili v jesenske mesece zaradi ugotovitev v geomehanskem poročilu. Z nasutji so začeli že lani, vendar so nedavno ugotovili, da se nasipi še vedno počasi posedajo, zato so inženirji predlagali še vsaj štiri mesece za utrjevanje terena v dolžini približno 600 metrov. Na območje med ustjem Badaševice in Žusterno so nasuli približno 3000 kubičnih metrov zemlje, končni sloj iz humusa pa je debeline kakšnih 30 centimetrov.

Pešci in kolesarji kmalu spet ločeni

Potem ko so lani jeseni zaradi gradbenih del združili kolesarsko in pešpot, kar je povzročilo nemalo slabe volje pri enih in drugih, ju bodo kmalu spet ločili. Še pred poletjem bodo kolesarsko stezo zaradi varnosti speljali čez parkirišče, medtem ko bodo pešpot vzpostavili tik ob parku.

Letos bodo kopalcem na voljo dva od treh predvidenih zalivčkov s prodcem za lažji in bolj varen dostop do morja. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Prihodnje leto drevesa, urbana oprema in tribune

Ko bodo ugotovili, da je proces posedanja sklenjen, bodo ob morju zgradili betonske tribune s protizdrsno plastjo, posadili bodo drevesa, namestili urbano opremo, skozi park pa bo vodila nova pešpot. V prvi vrsti ob morju bo kraljevala tamariska, zasadili pa bodo še alepske bore, pinije, hraste in koprivovce.

Čeprav bodo poleti začasno prekinili gradbena dela in v Žusterni ne bo gradbišča, bo kopanje kljub temu na lastno odgovornost.

Na nasip so posejali travo, prihodnje leto pa bodo zasadili še mediteranska drevesa in grmovnice. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Za ureditev obmorskega parka bodo v koprski občini odšteli nekaj več kot milijon evrov. Ob tem so več kot dva milijona evrov že namenili za nasutje, temeljenje, meteorno kanalizacijo in druge predpriprave za ureditev parka. S projektom nameravajo kandidirati za pridobitev nepovratnega evropskega denarja, zlasti prek Mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).


Komentar novinarja

Nataša Hlaj

Tudi če kasneje, samo da bo

Če sodimo po številu dvignjenih palcev na facebook strani našega časopisa, je vsaj 431 uporabnikov družbenih omrežij navdušenih nad skorajšnjo podobo nove plaže na nasipu v Žusterni. Ko k temu dodamo še večinoma pozitivne komentarje in delitve informacije, lahko sklepamo, da bo novost poleti privabila številne morja in sonca željne obiskovalce. Območje bodo za zdaj ozelenili, uredili skalomet, namestili velike betonske plošče za počitek, sončenje ali druženje ter v dveh zalivčkih nasuli prodec ...

Preberi več

Najbolj brano