Med ukrepi koprske občine tudi brezplačno parkiranje, varstvo otrok in oprostitev najemnin

Po uvrstitvi Obalno-kraške regije med rdeče obarvane in po uvedbi novih vladnih ukrepov, ki stopajo v veljavo z jutrišnjim dnem, je določene ukrepe sprejela tudi Mestna občina Koper. Med drugim bo zagotovila brezplačno parkiranje, nujno varstvo predšolskih otrok in najemnike občinskih prostorov pa oprostila plačila najemnin.

Od jutri do preklica je  parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne 
občine Koper brezplačno. Foto: Nataša Hlaj
Od jutri do preklica je parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper brezplačno. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Kot smo poročali, je koprska občina napovedala spremembe v parkirnem režimu, ki bodo uradno začele veljati z 2. novembrom, vendar bodo zaradi trenutnih razmer v praksi zaživele šele po koncu epidemije.

Parkiranje od jutri brezplačno

Koprski župan Aleš Bržan je sprejel odločitev, da bo parkiranje na parkiriščih MOK do nadaljnjega brezplačno. Ukrep velja do preklica. Parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper bo od sobote, 24. oktobra, brezplačno. To velja za vsa parkirišča, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika. Ob tem stanovalce mestnega jedra in druge obiskovalce opozarjajo, da so parkirna mesta na Vergerijevem trgu in ob Zdravstvenem domu Koper namenjena izključno uporabnikom zdravstvenih storitev. Ob neupoštevanju opozoril bo MOK na tem parkirišču prisiljena spremeniti prometni režim,” sporočajo iz občinske uprave.

Po preklicu epidemije pa bodo vstopile v veljavo napovedane spremembe parkirnega režima, in sicer krajši obratovalni čas na parkiriščih ob Olimpijskem bazenu Koper, Severna obvoznica 3 in 4, Za barko, Rotunda, Ob Ankaranski cesti, Ob mandraču in Nova ulica (za Slavnikom), kjer bo parkiranje brezplačno vsak dan med 15. in 6. uro zjutraj ter ob vikendih. Na bolj frekventnih parkiriščih v mestnem jedru, kot so Trg Brolo, Vergerijev trg, Zeleni park, Ukmarjev trg in vsa tri parkirišča za tržnico, režim ostaja nespremenjen tudi ob koncih tedna. Nespremenjene ostajajo tudi cene parkiranja na vseh parkiriščih (take kot pred poletno spremembo), bo pa Mestna občina Koper pocenila uro parkiranja na makadamskem parkirišču za tržnico in parkirišču za tržnico izven zapornic, kjer bo za uro parkiranja in vsako naslednjo treba odšteti 0,5 evra (prej za prvo uro 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro). Izjema je tudi makadamsko parkirišče pri Žusterni, kjer bo parkiranje znova brezplačno.

Avtobusi po počitniškem voznem redu

Od ponedeljka, 26. oktobra, dalje bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po spremenjenem, počitniškem voznem redu, ki je prilagojen državnemu ukrepu zaprtja osnovnih šol in vrtcev ter omejitvi poslovanja številnih organizacij in podjetij. Občani naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa.

Kurjerce z omejenim številom potnikov

Ukrep bo veljal predvidoma do preklica epidemije. Kurjerce bodo tudi v tem času vozile po običajnem urniku, vendar se bo lahko z njimi naenkrat peljala samo ena oseba oziroma dve, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, namenjena pa bo prevozom do zdravstvenega doma, lekarne in trgovin v starem mestnem jedru.

Foto: FPA

S ponedeljkom nujno varstvo za predšolske otroke

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi je vlada sprejela odločitev, da bodo vrtci od ponedeljka, 26. oktobra, zaprti. Ukrep velja predvidoma teden dni. Mestna občina Koper bo zato v naslednjem tednu v Vrtcu Koper, enota Ribica, po potrebi pa tudi v Vrtcu Semedela, enota Markovec organizirala nujno varstvo za predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo.

Nujno varstvo otrok bo potekalo v prostorih Vrtca Koper, enota Ribica (Ferrarska ulica 17, v poslovno-stanovanjskem objektu Dom Koper), v primeru večjega povpraševanja tudi v prostorih Vrtca Semedela, enota Markovec (Pot v gaj 1), zagotovljeno pa bo za vse otroke, ne glede na to, v katero obliko predšolskega varstva so vključeni, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Mestni občini Koper, in za vse otroke, ki so vključeni v Javne vrtce Mestne občine Koper, četudi starši nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Koper.

Za prijavo otroka v nujno varstvo in vsa dodatna vprašanja naj starši predšolskih otrok pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer danes, v petek, 23. oktobra, do 18. ure, in jutri, 24. oktobra, med 8. in 12. uro. Starši lahko prijavo oddajo tudi prek maila na naslov info@vrteckoper.si oziroma izpolnijo prijavnico na spletni strani www.vrteckoper.si.

Povečana skrb za starejše osebe

Mestna občina Koper je okrepila tudi socialno-varstvene programe. Občanke in občani se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb lahko obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

Javne sanitarije, tržnica in igrišča ostajajo odprti

Javne sanitarije v Športno rekreacijskem centru Bonifika, pri stadionu Bonifika, Centru športov na mivki, na mestnem kopališču in tržnici ostajajo odprte. Obratovale bodo po običajnem urniku, Marjetica Koper in Javni zavod za šport MOK bosta poskrbela za redno čiščenje in razkuževanje prostorov.

Foto: FPA

Odprta ostajajo tudi otroška igrišča, vendar koprska občina staršem svetuje, da se uporabi igral do nadaljnjega izogibajo, saj je preventiva za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe. Poleg tega bo še naprej obratovala koprska mestna tržnica.

Oprostitev plačila najemnine poslovnih prostorov

Župan Aleš Bržan bo Občinskemu svetu Mestne občine Koper predlagal sprejem sklepa, s katerim bi občina plačila stroškov najemnine oprostila najemnike poslovnih prostorov v MOK, za katere velja prepoved neposrednega ponujanja in prodajanja blaga ter storitev. Oprostitev plačila bi veljala od dneva razglasitve epidemije, 19. oktobra, do 30. novembra.

Poleg tega je minuli teden MOK sprejela prvi ukrep za blažitev posledic epidemije, s katerimi bo do vključno 31. januarja 2021 vse gostinske in trgovske ponudnike oprostila plačila občinske takse za uporabo javne površine.

Omejen režim uporabe športnih objektov

Na podlagi na novo sprejetih vladnih omejitev so sicer v koprski občini od včeraj, 22. oktobra, že povsem zaprti javni Olimpijski bazen Koper in Športni park Dekani ter igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, medtem ko so Arena Bonifika, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini namenjeni zgolj izvajanju športno-gibalne dejavnosti in procesa športne vadbe tistim športnikom in klubom, ki tekmujejo na najvišji ravni.

Kljub omejitvam je na odprtih javnih športnih površinah (ŠRC Bonifika, Center športov na mivki in druge) še naprej dovoljeno izvajati športno-gibalno dejavnost, a le za člane istega gospodinjstva, v individualnih športih in pri športih z največ šestimi udeleženci ter če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

Poslovanje občinske uprave s strankami v omejenem obsegu

Mestna občina Koper je s ponedeljkom, 19. oktobra, nekoliko omejila tudi poslovanje občinske uprave. Do preklica ukrepa je uradne ure za osebni sprejem strank odpovedala, vložišče posluje po običajnem urniku, vendar z določenimi omejitvami. Občina občanke in občane poziva, naj svoje zadeve v čim večji meri rešujejo po pošti, elektronski pošti ali po telefonu. V času uradnih ur lahko pokličejo na telefonsko številko 05 66 46 100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si. Omejitev poslovanja velja tudi za Občinski inšpektorat, ki bo v času uradnih ur dosegljiv na 05 664 63 40, od 7. do 22. ure pa prek Operativnega centra občinskega redarstva na številkah 041 627 286 in 080 44 49 ter na elektronskem naslovu tajnistvo.SIRZR@koper.si.

MOK je vse informacije o nujnih telefonskih številkah za pomoč občankam in občanom, ukrepih in storitvah, ki jih ponuja v času razglašene epidemije, združila na posebnem zavihku uradne občinske spletne strani.


Najbolj brano