Med neurjem se je vsul strop v trgovinah Agrarie

V obeh trgovinah Agrarie Koper v Ulici 15. maja je danes zavladalo izredno stanje. Okrog poldneva, ko se je v Kopru in okolici razbesnelo neurje s točo, ki je najsiloviteje prizadelo naselje Olmo, se je v obeh glavnih Agrariinih trgovinah vsul strop.

KOPER > ”Razmere so zelo resne,” nam je uro po neurju povedal prvi mož Kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin. “Zaradi toče so se zamašili žlebovi in voda ni imela kam odtekati. Stropne gips plošče so se tako prepojile z vodo in popustile. V eni od trgovin se je strop vsul naravnost na blagajno,” je pojasnil.

Gips plošče so se prepojile z vodo in popustile.

Fakin: Nastala je precejšnja škoda

Strop je popustil v obeh trgovinah, ki ju je nato povsem poplavilo. Na srečo se nihče ni poškodoval, številni izdelki pa so uničeni. Obe trgovini so takoj po dogodku zaprli, da bi lahko izvedli najnujnejša sanacijska dela. Fakin upa, da ju bodo že popoldne lahko znova odprli. Temeljita sanacija nastale škode bo sicer trajala več dni, meni Fakin. Kolikšna škoda je nastala med neurjem, v tem hipu še ne more oceniti, a kot pravi, “zagotovo ne bo majhna”.

Obe Agrariini trgovini v Ulici 15. maja so takoj po neurju zaprli, da bi opravili najnujnejša sanacijska dela.

Neurje s točo, ki je Koper z okolico zajelo okrog poldneva, je sicer bilo kratkotrajno, a silovito. Najmočneje se je razbesnelo na območju Olma, od koder prihajajo za ta čas kar presunljive fotografije. Ulice je ponekod povsem pobelilo, na številnih vrtovih pa je nastala nepopravljiva škoda.

Fotografija ene od ulic v Olmu, ki nam jo je malo po poldnevu poslala bralka, prikazuje za to obdobje kar presunljiv prizor.

Poplavilo je tudi številne druge poslovne prostore, med drugim prostore Cimosa in podjetja Hidromatika v Olmu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo.

Kaj je povzročilo točo sredi maja?

Arsovi vremenoslovci menijo, da je šlo za dokaj lokalen pojav in da se se je neurje razvilo prav nad slovenskim delom Istre. “Nevihta je imela več manjših jedr, enega najbrž nad Olmom in Semedelo. Pred tem se je razbesnela nad Šmarjami,” pojasnjuje Brane Gregorčič.

Ulica 15. maja

Toči, na srečo drobni, vendar gosti, je botroval hladen zrak v višjih plasteh ozračja, kjer vztraja že nekaj dni. Gregorčič pravi še, da neurja s točo ali sodro (v prvem primeru imajo ledene kroglice več kot pet milimetrov premera, v drugem manj) v tem obdobju ob morju niso nič neobičajnega. Nestanovitno vreme napoveduje tudi v prihodnjih dneh, le da bo nestanovitnost prisotna v nekoliko manjši meri in da se bo ozračje malenkost segrelo.


Najbolj brano