Med deskami se mu je zataknila noga

Na leseni ploščadi pomola pod Belvederjem si je pred dnevi manjši otrok zataknil nogo med deskama. Njegova mama ali bližnji kopalci so poklicali koprski Regijski center za obveščanje in ta koprske gasilce, ki so mu nogo brez težav rešili.

Pomol pod Belvederjem, potem ko so znova namestili opozorilno 
tablo, niso pa še zamenjali desk, poškodovanih med reševanjem 
dečkove noge.  Foto: Sijan Pretnar
Pomol pod Belvederjem, potem ko so znova namestili opozorilno tablo, niso pa še zamenjali desk, poškodovanih med reševanjem dečkove noge.  Foto: Sijan Pretnar

IZOLA > V občinski upravi, kjer skupaj s Komunalo vzdržujejo javne površine, dogodek obžalujejo, vendar zatrjujejo, da je pomol v dobri kondiciji. Obnovili so ga pred šestimi leti, redno ga vzdržujejo in sproti odpravljajo pomanjkljivosti, ki jih odkrijejo s pregledi. Pomol z leseno ploščadjo je tudi na Svetilniku, vendar ne vedo, da bi v Izoli pred tem prišlo do takšne nezgode. Pred pomolom pod Belvederjem je do nedavna stala opozorilna tabla o kopanju na lastno odgovornost, saj tam ni urejenega kopališča, a so tablo začasno odstranili, ker so jo poškodovali vandali. Zdaj spet stoji.

“Ob reševanju so ugotovili, da mu je spodnji del noge med igro zdrsel med deskami, čeprav so te postavljene skladno s predpisi in v času dogodka nobena deska ni bila poškodovana,” pojasnjujejo v kabinetu župana Danila Markočiča. Ko so koprske gasilce obvestili o nezgodi, so se štirje nemudoma odzvali, dvorišče običajno zapustijo v eni minuti, potrjujejo v Gasilski brigadi Koper. Na pomolu so naredili prostor med deskama in otrok je nogo potegnil ven, ne da bi utrpel kakršnokoli poškodbo, ob njem je bila vseskozi mama. Da bi preprečili še kakšno nevšečnost, so gasilci poklicali izolsko Komunalo. Delavci so prišli v 30 minutah in takoj zavarovali območje, v teh dneh pa že zamenjali deski, ki so jih poškodovali med reševanjem.

O upravljanju priobalnega pasu

O upravljanju priobalnega pasu in načrtovanju razvoja bodo v Izoli govorili prav danes - na posvetu o pripravi pomorskega prostorskega načrta, ki ga je okoljsko ministrstvo začelo pripravljati aprila lani in ga mora končati prihodnje leto. Posveta se bodo udeležili štirje istrski župani in predstavniki okoljskega ministrstva, ki bodo predstavili tako osnutek omenjenega pomorskega prostorskega načrta kot izhodišča za pripravo z zakonom določenega programa. V Izoli predlagajo, da bi vzpostavili Svet za Jadransko morje, v katerega bi bile vključene štiri občine in bi se laže dogovarjale z državo.

V Izoli so prepričani, da se je znova razkrila sistemska neurejenost delitve nalog in odgovornosti med državo, lastnico morja in pogosto tudi javnega obalnega pasu, ter lokalnimi skupnostmi, ki najbolje poznajo razmere v občini in na priobalnem pasu.


Najbolj brano