Marino kupili slovenski morjeljubci

Portoroška Marina je oživela; pa ne samo zato, ker se začenja navtična sezona, ampak tudi zato, ker so novi lastniki nemudoma zavihali rokave. Začenjajo prenovo, do konca prihodnjega leta bodo v marino vložili milijon evrov. Želijo ji povrniti nekdanji sloves najboljše marine v severnem Jadranu. Novi lastniki - gre za vlagatelje sklada Cirus 1 - poleg želje po zaslužku druži tudi ljubezen do morja.

David Vegel, Luka Prebil in Uroš Raspet Foto: Tomaž Primožic/FPA
David Vegel, Luka Prebil in Uroš Raspet Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Posel s portoroško Marino je naposled dočakal svoj privez. Terme Čatež oziroma skupina DZS, za katero stoji Bojan Petan, so družbo uradno dolgo prodajale, a se je zdelo, da si posla pravzaprav ne želijo spraviti pod streho. A v začetku maja je z izpolnitvijo vseh odložnih pogojev Marina prešla v roke novih lastnikov.

“Bili smo vztrajni, ob pravem trenutku na pravem mestu.” Tako Uroš Raspet, solastnik in direktor Vzajemci Skupina, razlaga, kako je alternativni investicijski sklad Cirus 1 (upravlja ga družba JonatanMars, ki je povezana s skupino Vzajemci) preko podjetja Luka Lucija postal novi lastnik portoroške Marine. “Ne gre za špekulativne lastnike, ampak za profesionalne vlagatelje, ki pa so veliki ljubitelji morja. Gre torej za delno finančno, delno pa čustveno naložbo. To so slovenski vlagatelji, zato Marina ostaja v domačih rokah, ” pravi David Vegel, glavni upravljalec v Skupini Vzajemci. Kupnine ne razkrivajo, neuradno pa je znašala med 15 in 20 milijoni evrov. Denar za nakup so delno zagotovili vlagatelji, za del kupnine pa je družba Luka Lucija, ki “drži” delnice Marine, najela bančni kredit in ga zavarovala prav z delnicami portoroške družbe.

Novi lastniki zagotavljajo, da imajo dolgoročen interes. V infrastrukturo največje marine pri nas bodo do konca prihodnjega leta vložili milijon evrov. Že prihodnji teden se bodo lotili prenove sanitarij, obnovili bodo tudi bazen. Marino čaka tudi digitalna prenova. “Z uporabo sodobnih tehnologij bomo izboljšali kakovost bivanja gosta v marini. Gost bo vedno v fokusu,” pravi novi direktor Marine Luka Prebil.

Zdaj prevladujejo slovenska plovila

Epidemija je poskrbela tudi za drugačno razmerje gostov oziroma lastnikov plovil, privezanih v Marini. Pred epidemijo je bila med njimi polovica Slovencev, zdaj pa ti predstavljajo že veliko večino. Zaradi epidemije in omejitev pri prehajanju mej mnogi lastniki, ki so imeli plovila v marinah na tujem, teh niso videli po več mesecev. Številni so jih zato preselili bliže. “To občutimo tudi mi, Pri nas je zdaj na voljo le še nekaj deset privezov,” pravi Prebil. Marina ima sicer skupaj približno 1000 privezov.

Tudi nekaj lepotnih posegov

Prvi del vlaganj je po obsegu večji, saj je bila portoroška Marina pod prejšnjimi lastniki dolgo na naložbenem postu, potrebuje pa tudi nekaj lepotnih posegov. Temu pritrjuje tudi Uroš Raspet, ki je tudi predsednik novega nadzornega sveta, Raspet je Primorec, doma je iz Breginjskega kota, ki pa že dolgo živi v Ljubljani.

Novi lastniki želijo, da bi Marina živela 365 dni na leto in da bi postala center navtičnega a dogajanja pri nas. “Radi bi, da bi gosti uživali čim več radosti v navtičnem slogu, a hkrati da bi bila v ponos lokalni skupnosti in zaposlenim,” še dodaja Prebil.


Najbolj brano