Luka hoče milijon od podjetja, ki ni poglobilo morskega dna

Tožba Luke Koper proti italijanski družbi Xodo v povezavi s poglabljanjem prvega bazena je po dobrih treh mesecih še v začetni fazi. Na današnjem naroku je sodnica Špela Grilc spet predlagala poravnavo, a neuspešno. Obe strani bosta morali predložiti še vrsto listin, možno je, da bo sodišče postavilo izvedenca. Naslednji narok bo na vrsti decembra.

Plovilo podjetja Xodo je februarja leta 2014 sicer začelo poglabljati 
v koprskem pristanišču, a dela ni opravilo.  Foto: Fotodokumenatcija Luke Koper
Plovilo podjetja Xodo je februarja leta 2014 sicer začelo poglabljati v koprskem pristanišču, a dela ni opravilo.  Foto: Fotodokumenatcija Luke Koper

KOPER > Luka Koper toži italijansko gradbeno podjetje Costruzioni Generali Xodo, da ji povrne za 1,1 milijona evrov škode, ki naj bi Luki nastala, ker podjetje iz Roviga do izteka pogodbe ni poglobilo morskega dna v pristanišču.

Gre za posel iz začetka leta 2014, ko je uprava Luke pod vodstvom Gašparja Gašparja Mišiča izbrala italijansko podjetje za poglabljanje morskega dna ob kontejnerskem pomolu. A to do izteka pogodbenega roka ni opravilo niti desetine dela, ki bi ga moralo. Luki pa je začela teči voda v grlo, saj so največji ladjarji že najavili prihod večjih in bolj naloženih kontejnerskih ladij, ki za privez zahtevajo večjo globino.

Pogodba z italijanskim podjetjem se je iztekla mesec dni po Mišičevi razrešitvi z vrha Luke. Nova uprava podjetju Xodo ni podaljšala pogodbe in mu je zaradi neopravljenega dela unovčila 200.000 evrov bančne garancije. Za nujno poglabljanje je v skrajšanem postopku izbrala specializirano nizozemsko podjetje Van Oord.

V Luki s tožbo od italijanskega podjetja zahtevajo, da jim povrne škodo, ki so jo imeli zaradi neopravljenega dela; ta naj bi znašala 1,1 milijona evrov, v ta znesek pa je vključena tudi razlika do cene, ki so jo morali plačati nizozemskemu podjetju.

Odvetnik Marko Zorman, ki zastopa italijansko podjetje, pravi, da je tožbeni zahtevek Luke neupravičen in da za stroške, ki jih v tožbi našteva Luka, ni nobene podlage. Predstavnik italijanskega podjetja Emilio Xodo nam je pred časom povedal, da se mu je v Luki prvič zgodilo, da mu ni uspelo opraviti dela. Kot pravi, je imel tehnične težave, med drugim zato, ker zmogljivost plovila, ki si ga je priskrbel za to delo, ni bila enaka kot v pripadajoči specifikaciji. Omenil je še, da mu Luka ni plačala za 18.000 kubičnih metrov mulja, ki mu ga je uspelo izkopati, za nameček mu je unovčila še bančno garancijo; ko je od Luke zahteval plačilo, pa je ta vložila tožbo.

Sodnica Špela Grilc je danes opozorila na stališče sodišča, da je za utemeljenost tožbenega zahtevka treba dokazati, da je obseg škode za stranko, ki je kršila pogodbo, predvidljiv. Sodišče prav tako meni, da iz procesnega gradiva izhaja, da se je Luka odločila za drugega izvajalca del ne toliko zaradi zamude Xoda, temveč glede na način, kako so se Italijani lotili del. Tako sledi zaključek, da v Luki Koper s toženo stranjo pogodbe sploh ne bi sklenili, če bi že prej vedeli za lastnosti toženca.

Sodišče je obe strani pozvalo k predložitvi dodatnih dokumentov, med drugim je Luki naložilo, naj predloži javna naročila, za katera je bila kot izvajalec izbrana družba Van Oord.

Kot vse kaže, se obeta dolgotrajna tožba z izvedbo več listinskih dokazov, sodišče pa bi utegnilo v povezavi z javnimi naročili za poglabljanje prvega bazena postaviti tudi izvedenca. Naslednji narok bo na vrsti 14. decembra.


Najbolj brano