Lucijsko krožišče bo nared še ta mesec

Po premoru za božično-novoletne praznike so se delavci koprskega Grafista lotili še zadnjih gradbenih posegov v novem krožišču v Luciji. V piranski občinski upravi napovedujejo, da bodo predvidoma prihodnjo nedeljo že začeli polagati fino plast asfalta.

V času gradnje novega krožišča je potrebna strpnost.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
V času gradnje novega krožišča je potrebna strpnost.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

LUCIJA > “Za obdobje, ko bodo polagali zadnjo asfaltno plast, je na cesti, ki vodi do mejnega prehoda, znova predvidena zapora za en teden,” pojasnjujejo v kabinetu piranskega župana Đenia Zadkovića, saj v ureditev krožišča investirata občina in direkcija za infrastrukturo.

In kaj morajo še narediti do 20. januarja? V občini pravijo, da bodo delavci postavili prometno signalizacijo, ozelenili sredinski otrok in na prehodih za pešce namestili taktilne oznake - če bo le vreme dopustilo. Dodajajo še, da so jim v Grafistu zagotovili, da bodo z deli končali do 31. januarja, kot so se zavezali v pogodbi. Ureditev krožišča bo stala malo manj kot 398 tisoč evrov, od katerih bo direkcija plačala dobrih 267 tisoč, občina pa nekaj več kot 130 tisoč evrov.

Pobudo za preureditev dosedanjega križišča v krožišče je pred petimi leti dala občina, da bi izboljšali pretočnost prometa na območju, kjer se je zgodilo do deset hujših nesreč na leto, poleti pa so bili veliki prometni zamaški. Poleti 2017 je cesto prevozilo po 14.199 vozil na dan in izven sezone 8959 vozil dnevno.

Po zagotovilih investitorjev bo krožišče zelo široko, imelo bo urejeno odvodnjavanje in cestno razsvetljavo. Ko bo to krožišče nared, v KS Lucija ne bo več nobenega križišča.


Najbolj brano