“Ljudje se še ne zavedajo, kako uničen je planet”

Planet postaja bolj vroč kot mladi DiCaprio, Plastika je totalno 2013, Nimamo planeta B in Manj ogljika, več kisika so opozarjali transparenti mladih, ki so se danes na Titovem trgu zbrali pod geslom Mladi za podnebno pravičnost. S svojimi zahtevami za boljši jutri so se, podobno kot njihovi vrstniki drugod po Sloveniji, pridružili tisočim po vsem svetu.

Titov trg, Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA
Titov trg, Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, LJUBLJANA > Malo pred poldnevom se je na podnebni stavki v Kopru zbralo več kot 500 mladih in manj mladih, ki si želijo zagotoviti boljšo, zeleno prihodnost tako zase kot za generacije, ki še prihajajo. Protesti so potekali v več kot šestdesetih državah širom sveta, vsi z enakim ciljem: poskrbeti za okolje, preden bo prepozno.

Gibanje mladih za podnebno pravičnost je jasno oblikovalo svoje zahteve k reševanju okoljske krize. Med drugim si prizadevajo za prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta in trajnostno kmetijstvo. Želijo si dostopen javni potniški promet in čisto okolje, saj so prepričani, da bo za reševanje Zemlje kmalu prepzno.

“Skrbi me prihodnost našega planeta in človeštva v celoti,” je povedal Gregor Benčina, eden izmed udeležencev protesta. “Mislim, da na žalost to gibanje ne bo imelo želenega učinka, ampak vseeno lahko poskušamo.” Gregor je opozoril tudi na to, da usoda pravzaprav ni toliko v naših rokah kot v rokah korporacij. “Ravno zato mi osebno ločevanje odpadkov ni blizu, rekel bi celo, da sem proti temu. Odgovornost se tako prenese na malega človeka, tisti, ki so krivi, pa ne spremenijo ničesar.”

Da morajo nujno storiti nekaj tisti, ki imajo moč - države in korporacije torej - so se strinjali vsi udeleženci shoda. “Ključnega pomena je tudi, da se dviguje ozaveščenost ljudi o okoljski problematiki,” je razlog za svojo udeležbo na shodu utemeljil Toni Bračanov. “Ljudje se še ne zavedajo, kako uničen je planet. Na boljše ga sploh ne moremo spraviti, lahko samo omilimo že narejeno škodo. Naučiti se bomo morali živeti s tem in spremeniti svoj življenjski slog,” je še dodal.

Tik pred poldnevom se je protest začel tudi v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Na ljubljanskem Kongresnem trgu se je zbralo več tisoč mladih, po ocenah organizatorjev približno 5000.

Pridružili so se jim nekateri odrasli, s sabo so pripeljali tudi predšolske otroke. Zanikanje ni politika, Vam so bile dovoljene sanje, mi bomo živeli nočno moro, Mislim na znanost, torej sem, Danes na meniju: prekajena Zemlja ter Podnebne spremembe niso cool, je le nekaj napisov, ki so jih zapisali na številne transparente. Protest so pospremili z bobnanjem in glasbo.

Po vsem svetu, tudi v Ljubljani, se je danes zbralo na tisoče ljudi, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. "Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti," je nagovoril množico.

"Kradete nam našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ker vam je mar za naslednje volitve, ne za naša življenja. Tu smo, ker moramo biti tu," je dejala Reja Debevc.

Debevčeva je ta teden na temo podnebnih sprememb govorila tudi s poslanci Evropskega parlamenta v Strassbourgu v okviru srečanja z mladimi podnebnimi aktivisti. Kot je povedala, so jo politiki razočarali. "Sprememba mora priti od nas, mladih, ker se na starejše ne moremo več zanesti," je poudarila.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Nehajmo jim krasti!

Kradete nam našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ker vam je mar le za naslednje volitve, ne pa za naša življenja, je danes dejala ena od mladih udeleženk podnebnega shoda. In še kako prav je imela. Res je, krademo jim. Njim in njihovim otrokom. Krademo jim sedanjost in prihodnost. Krademo jim tudi čas, ki bi ga lahko preživeli v šoli, pa ga morajo na ulici, da nam povedo tisto, kar bi moralo biti vsakemu odraslemu jasno: da lahko porabi samo toliko, kolikor ustvari, in da lahko živi samo ...

Preberi več

Najbolj brano