Liki iz serij Dragon Ball in Sailor Moon ta konec tedna v Kopru

Ta konec tedna se bodo po telovadnici Osnovne šole Koper sprehajali liki iz priljubljenih animiranih serij Dragon Ball, Sailor Moon, Demon Slayer in League of Legends. V Koper namreč prihaja anime konvencija UmiKo, ki jo prireja društvo ANIMOV. Ta že od leta 2011 združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger.

Azijska popularna kultura navdihuje številne mlade Evropejce. Foto: Matthew Richards / Alamy / Alamy
Azijska popularna kultura navdihuje številne mlade Evropejce. Foto: Matthew Richards / Alamy / Alamy

KOPER > Skupek japonskega izraza za morje “umi” in “ko”, ki se navezuje na konvencijo, je ime prve koprske anime konvencije. “Gre za novo, izboljšano verzijo konvencije ANIME Izola. Gostili bomo 26 slovenskih ilustratorjev, ki se bodo predstavili na stojnicah, široko paleto tako sodobnih kot tudi retro videoiger in konzol,” je povedala Eva Keber, podpredsednica društva ANIMOV.

Eva Keber

Cosplay, ilustracije, videoigre in K-pop

UmiKo ima, kot se za anime konvencijo spodobi, tudi tekmovalno noto. “Priredili bomo tekmovanje v cosplayu (oblačenju v like iz animiranih filmov, serij, stripov, mang in videoiger, op. a.). Zmagovalec bo teden dni po našem sejmu letel v Lizbono, kjer bo sodeloval na svetovnem cosplay tekmovanju,” dodaja.

Poleg stojnic, tekmovanj, konzol, družabnih iger in fotografskih razstav bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi dvema predavanjema, in sicer o tako imenovanem horror žanru v animejih in o cosplay fotografiji.

Korejska kultura v zadnjem obdobju dominira

Do nedavnega je vodilni položaj v anime svetu bolj ali manj zavzemala japonska kultura. Med pripadniki te subkulture je v zadnjih letih moč zaznati vedno več navdušencev nad korejsko glasbo, filmi in serijami. Leta 2020 je denimo na podelitvi Oskarjev slavil ravno korejski film Parazit. Netflixova serija Squid Game je bil še en v nizu uspehov korejske produkcije.

“Japonska in korejska kultura se v mnogih vidikih prepletata. Ravno zaradi tega smo v prireditev vključili tudi delavnico K-pop plesa, ki jo bo vodila plesalka Maxim Dovečar. Udeleženci bodo svoje koreografije lahko predstavili na odru, najboljše tri bomo tudi nagradili,” pravi Eva Keber.

Plakat je oblikovala Vanessa Novak, sicer znana kot Shyka Art.

Zametki društva že v 90-ih

Zametki društva ANIMOV segajo v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je Bojan Planinc združil skupino posameznic in posameznikov, ki jih je družilo navdušenje nad japonsko kulturo. Konvencijo ANIME Izola je društvo od leta 2013 prirejalo v izolskem parku Pietro Coppo, letos pa so se zaradi težnje po večjem prostoru preselili v Koper. “Cilja UmiKoja sta širjenje japonske popularne kulture in vzpostavljanje platforme za ljudi, ki bi si želeli z ilustracijami, plesom, cosplayem in e-gamingom ukvarjati profesionalno. S tovrstnimi konvencijami se lahko predstavijo širši javnosti, različnim podjetjem in organizacijam, ki bi jim lahko pomagale na njihovi nadaljnji karierni poti. Predvsem pa je UmiKo prostor, kjer se lahko slovenska anime skupnost druži in izrazi svojo ljubezen do te subkulture,” dodaja Eva Keber.

Dvorana OŠ Koper bo tako japonsko obarvana vse od 11. do 20.30.


Najbolj brano