Legendarni Olgi Ogrin je ob 101. rojstnem dnevu voščil tudi Jan Oblak

“Dober dan gospa, kako ste? Pridite kaj mimo, 15. julija sem praznovala 101. rojstni dan. Joooj, koliko rož sem dobila, pa košček potice vas čaka, sem jo sama spekla,” je v telefonsko slušalko žvrgolela Olga Ogrin, legendarna menedžerka legendarnih Kameleonov.

Olga Ogrin je 15. julija praznovala 101. rojstni dan. Foto: Gregor Mezgec
Olga Ogrin je 15. julija praznovala 101. rojstni dan. Foto: Gregor Mezgec

KOPER > Če je ne bi obiskali že lani, ob njeni stoletnici, in se v živo prepričali, da je lahko človek pri stotih še tako čil, bister, hudomušen in poln življenja, bi najbrž mislili, da gre za kakšno šalo. A Olga Ogrin je neverjetna. V stanovanju v drugem nadstropju hiše v Župančičevi ulici v starem delu Kopra, prav tiste hiše, na podstrešju katere so vadili legendarni Kameleoni, ki veljajo za Beatle nekdanje Jugoslavije, nas je pričakala skrbno urejena. “Počakajte, počakajte, še ogrlico si moram nadeti in si popraviti frizuro, da bom pripravljena za fotografiranje. Kako naj se postavim? Bo tako v redu?” je pobarala fotografa, ki je - tako kot lani - ostal odprtih ust ob srečanju z gospo, ki je skoraj 80 let starejša od njega. “Saj kar ne morem verjeti,” mi je prišepnil, “ta ženska da ima 101 leto?! Pa saj ima več energije kot midva oba skupaj!” se je zarežal. “In kako je zgovorna!”

Leta ji sploh ne pridejo do živega

Ko sva gospe Olgi, ki je - kot naju je podučila - “prva ženska menedžerka beatles in rok glasbe na svetu”, polaskala, da je videti vsako leto mlajša, je ustrelila kot iz topa: “Pa saj moram biti! Saj sem se za to borila, da bom z mladimi živela!” In brž dodala: “Sem imela zelo lepo življenje, pa tudi ne-lepo, če razumete. A če potegnem črto, sem zadovoljna.” In res je lahko zadovoljna. Tudi po njeni zaslugi je pet srednješolcev iz Kopra v poznih 60. letih povsem obnorelo Jugoslavijo. Olga je namreč svojim varovancem energično utirala pot na koncertne odre.

Olga Ogrin

101-letnica

“Saj sem se za to borila, da bom z mladimi živela!”

Lani ji je epidemija pokvarila praznovanje stotega rojstnega dne, letos pa je uspela na kup zbrati člane širše družine in prijatelje, da bi nazdravili novi svečki na torti. “Tudi Jan Oblak mi je voščil, po videoklicu,” je ponosno povedala Olga Ogrin, velika nogometna navdušenka. In za tiste, ki (slučajno) ne bi vedeli, kdo je Jan Oblak, pojasnila: “Zame je najboljši vratar na svetu!” Tudi zaradi njega ni zamudila nobene tekme nedavnega evropskega nogometnega prvenstva, na katerem je, kot nam je zaupala, navijala za naše zahodne sosede. “No, za nekoga moraš navijati. Italijani so mi pač bliže kot Angleži,” se je navihano nasmehnila.

Z barvami je pregnala žalost

Dva dni pred rojstnim dnem je še spekla orehovi potici, naslednji dan pa jo je doletela žalostna vest: sestra Vida se je poslovila. “Obljubila sem si, da bom močna, da svojim gostom ne bom pokvarila veselja. Oblekla sem se v živahne barve, da bi pregnala žalost,” je povedala solznih oči. “Vida bi avgusta dopolnila sto let. Do zadnjega je vozila avto, bila je polna življenja, kot jaz ...”

Šopek iz 101 vrtnice je zelo razveselil slavljenko. (foto: Gregor Mezgec)

Nasmeh na obraz ji je povrnil pogled na ogromen šop rdečih vrtnic. “Sto in ena vrtnica. Podaril mi jih je inženir Vlado Polič, ki se ni mogel udeležiti moje fešte, ker je trenutno na dopustu, me je pa poklical in mi voščil,” je zadovoljna. Vroči dnevi je ne morijo pretirano. “Vročino prenašam z lahkoto. Po potrebi v stanovanju vključim klimo, sicer pa še ni tako hudo. Le na sprehode več ne hodim. Pa ne zaradi vročine, ampak ker bi potrebovala spremstvo, saj hitro izgubim ravnotežje in lahko padem. Zato imam tudi po stanovanju tega spremljevalca,” pokaže na hojco in se zareži. “Res ne bi kozarček orehovca? Je domač, sama sem ga naredila ...” 101-letnica? Če ne bi videli, ne bi verjeli!


Najbolj brano