“Stop! Naj oče fotografira!”

Pomorski krst, ki velja za najstarejšo neprekinjeno prireditev v slovenski Istri, si je konec tedna ogledala množica obiskovalcev. Prihod Neptuna, povorka s “sužnji” in krst - ob katerem so “zelence” pometali v morje - so bili včasih del krutega iniciacijskega obreda, danes pa je to atrakcija, ki obenem ohranja tudi našo pomorsko dediščino.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN >“Stop! Počakajte, da pride oče bliže, da bo lahko lažje posnel fotografijo!” Rok Sorta, kapitan dolge plovbe in profesor na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran, je malce za šalo ustavil pomorski krst enega od dijakov.

Video: Tomaž Primožič/FPA

“Kako se današnji krst razlikuje od nekdanjih! Spomnim se, kako je bilo včasih! Dijaki, ki so jih krstili, so prepešačili iz Portoroža, vmes pa so jih resnično maltretirali,” je povedala ena od gledalk, ki ima tako moža kot sina pomorca. Pomorski krst sicer čaka dijake prvih letnikov pomorske in elektro smeri, ki se bodo lahko nekoč vkrcali na ladjo.

“Krst je prilagojen današnjim razmeram. Tako imenovani zelenci, ki jih krstijo, niso več žrtve okrutnosti kot nekoč. A gre še vedno za nadaljevanje tradicije. To je pomembno! In če je ta še turistično zanimiva, ni s tem nič narobe,” meni Sorta, ki je tudi glavni organizator dogodka. Kot profesor je tokrat prisostvoval svojemu 29. pomorskemu krstu.

“Radi sodelujemo, prireditev nam je zelo všeč. Nobenemu izmed dijakov se ni treba bati,” je dejal eden izmed “gusarjev”, Neptunovih podložnikov. Boga morja Neptuna so tokrat že 72-ič v zgodovini pomorske šole prinesli na nosilih. Pred njim so korakali zelenci ali sužnji, ki jih je bilo mogoče prepoznati po obleki - žakljevini in piščalkah. Te so v zadnjih letih zamenjale nekdanje tuljenje.

Po prisegi zelencev bogu Neptunu so jih pred hotelom Piran pometali - ena, dva, tri - v vodo. “Pa kar z japonkami ga bodo vrgli. To pa ni lepo,” se je oglasil malček in pogledoval navzgor proti svoji mami.

Prireditev je povezovala Irena Dolinšek, ki je poskrbela tudi za nekaj informacij za turiste v tujih jezikih. V pomorskem krstu je namreč portoroško turistično združenje prepoznalo tudi turistični potencial. Prireditev se je z vključitvijo piranskih učencev in celo vrtičkarjev začela že v petek, ko so gusarji “prevzeli oblast” v Piranu. Skupaj z vrsto spremljevalnih dejavnosti pa se je Neptunov obisk zaključil danes, ko so v mestu spustili gusarsko zastavo.


Najbolj brano