Koprski politiki o referendumu: večina za, Levica zadržana, KJN proti

Pred nedeljskim referendumom smo se pri nekaterih političnih strankah in listah v koprskem občinskem svetu pozanimali, kako nagovarjajo svoje člane in simpatizerje. Jim bodo svetovali, naj podprejo ali zavrnejo uveljavitev odloka o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka?

Na nedeljskem referendumu bo znano, ali bo to goščavo v 
prihodnje zasedla stanovanjska soseska. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Na nedeljskem referendumu bo znano, ali bo to goščavo v prihodnje zasedla stanovanjska soseska. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > V lokalnem odboru Levica Istra nimajo jasnega stališča glede glasovanja, saj so do referenduma zadržani. “Ta namreč ne bo rešil težav s pomanjkanjem stanovanj. Gre izključno za spor med nekdanjim in zdajšnjim županom,” menijo.

Spomnijo, da se je nekdanji župan, ki je tudi sam sprva zagovarjal gradbeni projekt, podal v zgodbo zaradi promocije in razhoda s poslovnim partnerjem. Sicer pa jih ne prepriča niti zdajšnja oblast, ki “prenaglo obljublja dostopna stanovanja za mlade družine, ki jih ne more zagotoviti, saj je investitor zasebnik, ki bo sledil logiki zaslužka”. Razočarano ugotavljajo, da sta imela oba župana možnost rešiti stanovanjske težave, kar pa se ni zgodilo.

Iniciativa Parka ne damo proti pozidavi

V civilni iniciativi Parka ne damo, ki zavrača uveljavitev odloka o Urbanem središču Barka, so prepričani, da gradnja blokovskega naselja oziroma geta ni primerna za ta mestni predel. “S tem mlade družine ne pridobimo praktično ničesar. Obljube, da bodo stanovanja cenejša, so za lase privlečene. Prav tako smo prepričani, da se investitor ne more zavezati k nižjim cenam stanovanj in k prednostni prodaji Koprčanom,” povzema mnenje civilne iniciative njena predstavnica Jadranka Zajić.

Navaja, da so se tudi zato odločili, da z iniciativo preprečijo tovrstno početje. “Obenem bo tovrsten mastodont, kar bo ta stanovanjska soseska, dodatno obremenil zdajšnjo infrastrukturo, šole, vrtce,” opozarjajo v iniciativi Parka ne damo.

Poudarjajo, da je pridobitev oziroma ohranitev parka bistvenega pomena, da bodo občani imeli, zanamcem pa pustili obilo zelenih površin. “Park bo predstavljal dodatna zelena pljuča Kopra, kar bo dvignilo kakovost bivanja vseh nas. Mi bomo v nedeljo proti,” je odločna Zajićeva.

Spoštovati je treba zasebno lastnino

Tudi predstavnik kluba samostojnih svetnikov v koprski občini Peter Bolčič ni natančno odgovoril, kaj svetujejo svojim članom in simpatizerjem. “Nihče od nas ni član nobene politične stranke. Nikogar ne bomo nagovarjali, saj tudi v občinskem svetu delujemo in glasujemo po svoji vesti ter v dobrobit občine in občanov,” pravi.

Poudarja, da v klubu podpirajo gradnjo stanovanj na območju Urbano središče Barka. “Veliko zanimanje kupcev od drugod cene stanovanj vsekakor viša, pestra ponudba pa jih niža,” razmišlja in dodaja, da morata za neprofitna stanovanja poskrbeti država in občina preko svojih stanovanjskih skladov. Se pa Bolčič sprašuje, kako je možno, da je referendum sploh dopusten. “V državi veljajo pravila tržnega gospodarstva in posledično spoštovanje zasebne lastnine,” opozarja.

Proti bogatenju tujih tajkunov

V stranki Koper je naš pravijo, da je glas proti zagotovilo, da bodo občani sooblikovali trajnostni razvoj v smeri petzvezdničnega turizma. “Ta nam bo zagotavljal dodano vrednost, nova delovna mesta, uporabo znanja in sposobnosti izobraženih mladih domačinov,” so prepričani v stranki KJN.

Dodajajo, da je zavrnitev odloka obenem zagotovilo, da se bo nadaljevala že tretje leto ustavljena gradnja neprofitnih stanovanj. “S tem se bo tudi pretrgala za občane škodljiva naveza Aleš Bržan-Milan Mandarič-Aco Kabanica,” menijo. Ocenjujejo, da bi glas za na referendumu pomenil “divje bogatenje tujih tajkunov na račun občine in polnjenje žepov njihovih domačih sodelavcev.”

Podivjane cene nepremičnin

V Listi Aleša Bržana volilce vabijo, da na referendumu potrdijo občinski odlok. “Če želimo podivjane cene nepremičnin umiriti, moramo nujno omogočiti gradnjo novih stanovanj,” menijo.

Spomnijo, da po podatkih Urbanističnega inštituta na območju občine primanjkuje približno 3000 stanovanj, zaradi česar je stanovanjska stiska postala nevzdržna, mlade družine pa se izseljujejo. “Država in občina s pomočjo svojih stanovanjskih skladov lahko gradita le omejeno število stanovanj, večji del zagotavlja tržna gradnja,” še dodajajo. Navajajo, da so v Kopru že zgradili dva nova parka, zdaj pa je treba vso pozornost usmeriti v gradnjo stanovanj.

Stolp je nesprejemljiv tujek

V Oljki Koper svoje člane in simpatizerje pozivajo h glasovanju v podporo odloku. Strinjajo se s predvideno gradnjo stanovanjskega naselja, saj menijo, da je treba družinam in mladim omogočiti nakup stanovanja po tržno sprejemljivih cenah. “Kar pa lahko uredi le nepremičninski trg, ko ponudba zadostuje povpraševanju,” navajajo.

Gradnjo stolpa, ki ga je zaslediti v referendumski kampanji nasprotne strani, pa ne odobravajo. “Gre za nesprejemljiv tujek v prostoru, ki je bogat z istrsko kulturno, stavbno in arheološko dediščino. Potrebno jo je le obnoviti in ji dati vsebino. To bo obogatilo turistično ponudbo našega mesta,” so prepričani.

Glas za stanovanja, ne za župana

Tudi v mestnem odboru SDS Koper svojim volilcem sporočajo, naj na referendumu glasujejo za. “To je glas za stanovanja in nikakor ne glasovanje za enega ali drugega župana,” poudarjajo. Pravijo, da jih nov prostorski načrt prepriča, saj so urbanisti predvideli nekaj več kot polovično pozidanost območja z nižjimi stolpiči, pri čemer bo preostala skoraj polovica območja ozelenjena.

Spomnijo še, da se je njihova predstavnica že v obdobju županovanja Borisa Popoviča vzdržala glasovanja o spremembi stavbnega zemljišča v park, ker bi poseganje v lastnino zasebnika privedlo do odškodninskih zahtevkov.


Najbolj brano