Koprska “sagrada familia” naj bi bila dokončana še pred koncem leta

Dela na olimpijskem bazenu na Bonifiki tečejo v skladu z zastavljenim terminskim planom, trenutno se zaključujejo dela na strehi in fasadi, izvajalec bo nato pričel z izvedbo strojnih in elektro inštalacij, tlakov ter ureditvijo bazenske školjke in bazenske tehnike. Če gre vse po načrtih bodo prvi kopalci v bazenu že konec leta, sporočajo s koprske občine.

Nedokončani bazen je dolga leta kazil veduto Kopra. Foto: jaka Jeraša
Nedokončani bazen je dolga leta kazil veduto Kopra. Foto: jaka Jeraša

KOPER > Po stečaju družbe Primorje je gradnja olimpijskega bazena na Bonifiki v Kopru za več let zastala, koprska občina pa je poskušala projekt najprej realizirati v okviru javno-zasebnega partnerstva, a neuspešno. Nato se je odločila, da bo 8,2 milijona evrov vredno naložbo financirala iz občinskega proračuna. S projektom je kandidirala tudi za pridobitev sredstev iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb in bila pri tem uspešna. Pred dnevi je od Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko dobila tudi pisno potrditev o odobritvi finančnega prispevka CTN v višini skoraj šest milijonov evrov – od katerih je večji del, nekaj manj kot 4,8 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 1,2 milijona evrov pa državnega denarja. Preostali del bo iz svojega proračuna financirala Mestna občina Koper.

O dolgi zgodovini rešitve koprske “sagrade familie”, kot jo imenujejo številni domačini, pričajo tudi številni članki, ki smo jih objavili v Primorskih novicah.

Koper bo po zagotovilih občine že konec leta bogatejši za olimpijski bazen, ki bo izpolnjeval vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen bo služil tako tekmovalnim kot rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge.

V okviru gradnje bodo poskrbeli tudi za vso spremljevalno infrastrukturo. V kletnih prostorih bodo uredili garderobe za športne klube in prostore za doping kontrolo, nadstropje višje pa še garderobe za obiskovalce bazena, slačilnice in sanitarije ter pisarne. Bazenski kompleks velikosti 8000 kvadratnih metrov zajema tudi tribune, vip ložo, večnamenski prostor in fitnes.

Kot napovedujejo na občini, bo objekt tudi energetsko učinkovit in varčen. Pri gradnji bazena naj bi uporabljali najsodobnejšo tehnologijo in materiale, ki bodo omogočili tudi velike energetske prihranke.


Najbolj brano