Koper zavit v vonj iz kompostarne

Po Kopru se je danes dopoldne razširil precej neprijeten vonj. Mnogi so takoj pomislili, da prihaja z območja pristanišča, kar so tam tudi potrdili. “Močan vonj, ki se je danes razširil po mestu, prihaja iz kompostarne na območju pristanišča, kjer predelujejo zeleni rez z območja Kopra in Ankarana v kompost,” je pojasnil Sebastjan Šik.

Po Kopru se je danes dopoldne razširil precej neprijeten 
vonj.  Foto: Jaka Jeraša
Po Kopru se je danes dopoldne razširil precej neprijeten vonj.  Foto: Jaka Jeraša

KOPER > “Občasno je potrebno ta kompost obračati in ker je sedanji precej moker, je vonj toliko bolj močan. To je običajna praksa, ki pa je bila danes pogojena z vremenskimi razmerami in smerjo vetra,” pravi vodja področja odnosov z javnostmi v Luki Koper. In ker so bile širjenju smrada danes naklonjene tako vremenske razmere kot smer vetra, je vonj po gnoju poneslo daleč naokoli.

V Luki se opravičujejo za nevšečnosti. “V prihodnje bodo kolegi iz hčerinske družbe, ki se ukvarja s to dejavnostjo naredili vse, kar je v njihovi moči, da do takega neprijetnega pojava ne bi več prišlo,” je dodal Šik.

In kaj bi dejansko lahko storili v luški hčerinski družbi Inpo, ki se ukvarja s predelavo bioloških odpadkov in zelenega reza v kompost? Lahko bi počakali, da se odpadki še bolj posušijo, preden jih obračajo, lahko bi bili pozorni, v katero smer piha veter, lahko pa bi se mi, proizvajalci smeti, odločili, da svojih odpadkov ne bomo pošiljali v luško kompostarno, temveč drugam, daleč proč od naših nosov. Kakšen račun bi nam v takšnem primeru poslala Marjetica Koper, pa je drugo vprašanje.


Najbolj brano