Kopališča imajo odmerjen prostor za kopalce

K večji varnosti kopalcev na naravnih morskih kopališčih tudi letos prispevajo rumeni plovki; označujejo 150-metrski pas, namenjen samo kopalcem in v katerem so torej prepovedani plovba in sidranje čolnov, vožnja s kajaki, supanje, surfanje ...

Rumeni plovki označujejo 150-metrski pas, namenjen kopalcem.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Rumeni plovki označujejo 150-metrski pas, namenjen kopalcem.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Uprava za pomorstvo je sezonske rumene plovke začela nameščati v začetku tedna. Postavili so jih vzdolž kopališč na Debelem rtiču, med Žusterno in Izolo, pod Belimi skalami, v Strunjanu, pod piransko cerkvijo, pod Pomorsko šolo v Portorožu in v Seči, kjer bi lahko prišlo do bližnjih srečanj kopalcev in plovil.

“Letos posamezne plovke postavljamo bolj blizu skupaj, dodali pa smo še več tabel z oznakami za prepovedano sidranje, da bodo vsi, tudi tujci, jasno razumeli prepoved,” je poudaril direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Plovki niso namenjeni za privezovanje plovil, ampak označitvi območja, do koder se lahko kopalci oddaljijo od obale in s tem označitvi meje, do katere se lahko čolni zasidrajo.

Med posameznimi označenimi območji so pustili tudi koridorje, po katerih se lahko čolni približajo obali, v koridorjih pa je prepovedano kopanje.

Patruljna plovila uprave za pomorstvo kršitelje najprej opozorijo. “Največkrat zaleže že opozorilo, najbolj prepotentnim kršiteljem pa napišemo tudi globe,” pravi Klinec. Globe znašajo od 400 do 5000 evrov, za pravne osebe pa od 2100 do 35.000 evrov.


Najbolj brano