Konec sage o referendumu za Centralni park Koper

Danes je koprski občinski svet potrdil sklep o nedopustnosti razpisa referenduma za Centralni park Koper in znova vzpostavil stanje pred razveljavitvijo odloka o tem prostorskem načrtu.

Danes je koprski občinski svet potrdil sklep  o nedopustnosti 
razpisa referenduma za Centralni park Koper in znova vzpostavil 
stanje pred razveljavitvijo odloka o tem prostorskem načrtu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Danes je koprski občinski svet potrdil sklep o nedopustnosti razpisa referenduma za Centralni park Koper in znova vzpostavil stanje pred razveljavitvijo odloka o tem prostorskem načrtu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > S tem je konec sage, ki se je vlekla od novembra lani. Ustavno sodišče je prejšnji mesec zavrglo pobudo občine za oceno ustavnosti in zakonitosti zahteve za razpis referenduma o razveljavitvi prostorskega načrta Centralni park Koper. Sklenilo je, da referenduma, ki ga je zahteval občinski svetnik in nekdanji župan Boris Popovič, ni mogoče razpisati. Slednji je na seji konec marca občinski svet pozval, naj razveljavi odlok o razveljavitvi omenjenega prostorskega načrta.

Čeprav je župan Aleš Bržan sprva zatrjeval, da tega ne bo predlagal, se je danes zgodilo prav to. Podžupan Janez Starman je pravni manever utemeljil s pojasnilom, da imajo za to soglasje lastnikov zemljišč na tistem območju (Milan Mandarić, Aco Kabanica in Pro Rem v stečaju).

“To pomeni, da je znova v veljavi odlok o Centralnem parku, kar je sicer resda korak nazaj, a zgolj zato, da lahko nato naredimo dva ali tri naprej. Z lastniki smo se dogovorili, da bodo občini poslali pobudo za začetek postopka za pripravo novega prostorskega načrta Toncity. V njem bomo zajeli izhodišča, ki smo jih dorekli v sporazumu z investitorji,” napoveduje Starman. Bržan dodaja, da gre za obojestranski interes, saj bi poleg stanovanjske soseske na tem območju zgradili še nov zdravstveni dom.

Popovič je z razpletom zadovoljen. “Gre za pravilno odločitev, zmagala je demokracija,” ocenjuje. Je pa ob tem znova opozoril, kako investitorje pri tem projektu žene zgolj zaslužek, pri čemer jih po njegovem prepričanju ne zanimajo potrebe občanov. “To bodo draga luksuzna stanovanja za vikendaše,” pravi. Obenem vztraja pri zamisli o gradnji stolpnice, investitorjem pa bi ponudil sodelovanje v obliki javno-zasebnega partnerstva.

V razpravo se je vključil tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki je opozoril, da v Istri kronično primanjkuje cenovno dostopnih stanovanj za mlade družine, zato se mu zdi nedopustno, da nekateri ne razumejo teh potreb in nasprotujejo gradnji.

Popovič mu je namignil, da bi se moral pri glasovanju o tej točki izločiti, saj da pri projektu sodeluje z enim od investitorjev, to pa je v konfliktu interesov.


Najbolj brano