Kmalu zelena straža na ekoloških otokih

Koprsko komunalno podjetje Marjetica bo na ekoloških otokih predvidoma konec meseca uvedlo zeleno stražo. Na začetku bosta vanjo vključena dva delavca iz javnih del in dva kontrolorja.

Koprsko komunalno podjetje Marjetica bo na ekoloških otokih 
predvidoma konec meseca uvedlo zeleno stražo. Foto: Nataša Hlaj
Koprsko komunalno podjetje Marjetica bo na ekoloških otokih predvidoma konec meseca uvedlo zeleno stražo. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Z večjo prisotnostjo na terenu in v sodelovanju z občinskim inšpektoratom bodo občane na prijazen način opozarjali in spodbujali k ustreznemu ravnanju z odpadki, po potrebi pa tudi ukrepali.

Za akcijo so se odločili, ker želijo občane nagovoriti k bolj zavzetemu zbiranju embalaže. Do konca leta bodo tudi sklenili opremljanje gospodinjstev z brezplačnimi rumenimi zabojniki za ločeno odlaganje plastične in kovinske embalaže.

Od lani so tako po posameznih gospodinjstvih razdelili 1200 manjših rumenih zabojnikov, na ekološke otoke pa so postavili 300 velikih rumenih zabojnikov. V Marjetici ugotavljajo, da je bil projekt dobro premišljen, saj so uspeli povečati količino zbrane embalaže. Lani so jo zbrali 1600 ton (300 ton več kot leto prej), do junija pa so zbrali približno 680 ton teh odpadkov.

V komunalnem podjetju obenem razmišljajo še o boljših načinih zbiranja odpadkov v središču Kopra, ki bodo sprejemljivi za prebivalce in skladni z zakonodajo. Med različicami omenjajo potopna odjemna mesta, prevzem odpadkov v vrečah od vrat do vrat in prenovljene ekološke otoke.


Najbolj brano