Katera se bo spustila z zvonika?

Izbor letošnje princeske, ki se bo 14. julija spustila s piranskega zvonika, se bo pričel 18. maja.

Sanja Ilič Dorič, princeska leta 2017 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Sanja Ilič Dorič, princeska leta 2017 Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Organizatorji vabijo vsa dekleta in žene, ki imajo stalno prebivališče v piranski občini in so polnoletne, da se prijavijo na izbor princeske 2018. Princeske se lahko prijavijo na www.skid.si. Izbranka bo strah pred višino odpravljala na jeklenici v Bovcu. Katera bo letošnja princeska, bo znano 16. junija. Čakajo različne obveznosti: pomerjanje obleke, trening in spust nad prepadi, fotografiranja in snemanja.

Člani društva ŠKID jaz sem najboljši, ki organizirajo dogodek v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran, za letos pripravljajo nekaj novosti. Prireditev bo na sporedu ves konec tedna. V petek, 13. julija, bo lanska princeska predala krono novi princeski, v soboto se bo princeska spustila po 150 metrski vrvi z zvonika cerkve Sv. Jurija na Tartinijev trg. Goreče puščice bodo v mandraču zakurile bežečega zmaja, spektakel se bo s trga preselil k morju. V nedeljo bo princeska na zvonik dvignila svojo zastavo.

Spust princeske z zvonika je posvečen čudežu, ki ga je leta 1343 izvedel sv. Jurij, ko je Piran in Pirančane rešil pred strašno nevihto in poplavami. V znak hvaležnosti so Pirančani sv. Jurija sprejeli za zavetnika svojega prelepega mesteca in mu na “piramidi” nad mestom postavili mogočno cerkev in zvonik. Letošnjo 675. obletnico čudeža bodo povezali z zastavo na kateri bo slika, ki jo je 16. februarja 1347 iz Avignona v Piran poslal papež Klement VI. V papeževi buli je slika sv. Jurija na konu, zmaja in princeske. Za zastavo prireditve so uporabili originalno princesko.


Najbolj brano