Kako se ob meji pripravljajo na morebitne okužbe?

Zaradi grožnje, ki jo za Istro predstavlja koronavirus, se bodo danes sestali župani štirih občin. Dogovorili se bodo o ukrepih za zajezitev virusa in dorekli pristojnosti posameznih institucij. Izbrali naj bi tudi prostor za karanteno. Na območju sežanske občine posebnih ukrepov včeraj niso sprejeli.

Zaradi navala zmanjkuje zaščitnih kirurških mask. Foto: STA
Zaradi navala zmanjkuje zaščitnih kirurških mask. Foto: STA

ISTRA, KRAS Sestanka naj bi se poleg istrskih županov udeležili še predstavniki koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, izolske bolnišnice, treh zdravstvenih domov, Zdravstvenega zavoda Kopilović, koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje ter Luke Koper. “Namen je, da prevetrimo postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa na območju slovenskega dela Istre, ocenimo njihovo ustreznost in jih po potrebi dopolnimo ter se dogovorimo o sprejemu preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja,” pojasnjujejo na koprski občini.

V Ankaranu o virusu že med vikendom

V Ankaranu so imeli prve pogovore na to temo že med vikendom in župan Gregor Strmčnik je včeraj sklical kolegij najožjih sodelavcev. “Začeli smo oblikovati izhodišča za pripravo akcijskega načrta, če bodo potrebne aktivnosti na terenu. Morali se bomo usklajevati z drugimi občinami in različnimi institucijami, pa tudi ustrezno informirati občane,” je pojasnil. Tega, da je Italija kot eno od izolacijskih območij ali karanten določila nekdanjo vojašnico na Lazaretu, le nekaj sto metrov oddaljeno od meje s Slovenijo, pa ni komentiral, češ da je še preuranjeno.

Zaščitnih mask zmanjkuje

Zaradi grožnje okužbe s koronavirusom ljudje že več kot teden dni pospešeno kupujejo zaščitne kirurške maske. Zato jih zmanjkuje po vsej državi, tudi na Primorskem. Vse, kar uspejo dobiti lekarne in specializirane trgovine z medicinskimi pripomočki, gre skoraj še isti dan ali v nekaj dneh v prodajo, tako da zalog skoraj nikjer nimajo. Nekoliko bolje je z zalogo razkužilnih sredstev, saj takšne pripravke poleg lekarn ponujajo tudi drogerije in druge specializirane trgovine.

“Med ljudmi vlada panika. Veliko je povpraševanje po zaščitnih maskah, ki pa jih ni. Zaloge so pošlje že pred nekaj tedni, takoj ko prejmemo kako manjšo pošiljko mask, jih razprodamo,” pravi direktorica Kraških lekarn Ana Kobal. Kupci v Kraških lekarnah so - tako kot običajno - večinoma Slovenci, zaradi razmer v Italiji ne opažajo povečanega obiska.

“Do minulega vikenda smo imeli v naših enotah na zalogi omejene količine kirurških mask, zato smo jih tudi prodajali le po pet komadov na posameznika,” poudarja direktorica Obalnih lekarn Katja Gombač Aver in dodaja, da trenutno zaščitnih mask nimajo več, da pa jih sproti naročajo. Nove pošiljke pričakujejo sredi tedna. “Niti pri dobaviteljih na drugih območjih Slovenije jih ni mogoče več naročiti. Imamo odprta naročila in povpraševanja pri različnih dobaviteljih in si prizadevamo, da bi kirurške maske čim hitreje priskrbeli.” Zaposlenim v lekarnah za zdaj niso izdali posebnih navodil za zaščito pred morebitnimi okužbami, čakajo na nacionalna navodila.

Na managementu ni bilo predavanj

Včeraj noben vrtec ali šola ni odpovedal pouka ali drugih aktivnosti. “Vsa pedagoška, raziskovalna in strokovna dejavnost se na univerzi še naprej izvaja v polnem obsegu, kakor tudi potovanja iz in v tujino ter siceršnje sodelovanje s partnerji,” so sporočili iz Univerze na Primorskem. Edina izjema je Fakulteta za management (FM), ki je včeraj preložila predavanja za študente na kasnejše termine. Ta ukrep je sprejel dekan fakultete zaradi podobnega ukrepa na tržaški univerzi. Danes bodo predavanja po običajnem urniku tudi na FM.

V Kopru zbirajo zaščitno opremo

Uprava za zaščito in reševanje bo začela ukrepati, če bosta Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje razglasila epidemijo oziroma pandemijo nalezljive bolezni. “Takrat službe, ki običajno skrbijo za zdravje prebivalcev, ne bi zmogle več nadzirati izbruha bolezni in bi država aktivirala načrt za zaščito in reševanje,” je povedal Rok Kamenšek, vodja koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje ter namestnik regijskega poveljnika uprave. Kljub temu so v koprski izpostavi že začeli zbirati zaščitna sredstva in razkužila, ki jih imajo shranjene v državnem logističnem centru v Rojah pri Ljubljani.

Policisti na ladje v rokavicah

Pomorski policisti, ki obiskujejo ladje v koprskem pristanišču so si v nedeljo po naših informacijah nadeli rokavice. To je eden od preventivnih ukrepov, za katerega so se odločili. Cariniki, ki opravljajo ladijsko carinjenje v Luki Koper, posebnih ukrepov za zdaj nimajo. “Imamo pa že izkušnje iz preteklih let, s sarsom in ptičjo gripo, tako da imamo na voljo zaščitno opremo, obleke, maske ... in jo bomo uporabili, če bo treba,” pravi Nedjan Jerman, pomočnik direktorja koprske enote finančne uprave. V Luki Koper znova poudarjajo, da protokol, usklajen na nacionalni ravni, predvideva natančne postopke v primeru pojava nalezljive bolezni na ladjah. V tem primeru prevzame vodenje postopka epidemiolog NIJZ in v primeru suma na obolele za koronavirusom imajo stik s posadko ladje le zdravstveni delavci. Takega suma do sedaj ni bilo. Sicer pa so v Luki zaposlene, ki prihajajo najbolj pogosto v stik z zunanjimi strankami, opremili z dodatnimi zaščitnimi pripomočki, kot so maske in rokavice za enkratno uporabo. Tudi vodstvo Intereurope je za svoje enote pripravilo nekaj osnovnih navodil. “Še posebej priporočamo uporabo zaščitnih mask in pogosto umivanje rok zaposlenim, ki delajo na okencih, na mejnih prehodih in so v pogostih stikih z vozniki v mednarodnem prometu,” je priporočilo. KG

Sežana: v stalnem stiku s pristojnimi

Na območju sežanske občine posebnih ukrepov včeraj niso sprejeli. “Zavedamo se zaskrbljenosti glede širjenja koronavirusa, še posebej, ker smo na obmejnem območju. Smo v stalnem kontaktu z vsemi lokalnimi pristojnimi službami in javnimi ustanovami. Doslej službe od pristojnih državnih ustanov niso prejele nobenih posebnih navodil, zato za naše območje veljajo enaki ukrepi kot za celotno Slovenijo,” so včeraj popoldne povedali v sežanski občinski upravi.

Odpovedali skupno pustovanje v vrtcu

Glede morebitnega zapiranja šol in vrtcev so čakali navodila z ministrstva. So pa v osnovnih šolah in vrtcu sprejeli dodatne preventivne ukrepe in se bodo izogibali množičnemu druženju. “Otroci naj pridejo v vrtec, a se bodo zadrževali znotraj lastnih oddelkov. Odpovedali pa smo večja druženja v zaprtih prostorih, tako, denimo, ne bo skupnega pustovanja,” je povedala ravnateljica sežanskega vrtca Radica Slavković.

Utrip po trgovinah je bil podoben kot vsak dan. “Le zgodaj dopoldne je bilo nekaj več Italijanov kot ponavadi,” so ugotavljale trgovke. Posledic koronavirusa pa niso čutili v igralnih salonih in hotelih. V Admiralu Mediteranu na Kozini so povedali, da so v preteklih dneh gostje iz Italije prihajali kot običajno, med njimi ni bilo čutiti preplaha. Obiskovalcem je na voljo več razkužil za roke, pogosteje kot običajno pa čistilke razkužijo tudi igralne avtomate.


Najbolj brano