Jutri zvečer cirkus za vse

Združenje Cirkokrog - skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi, je znova obiskalo Istro. Minule dneve so vadili, svoje veščine pokazali mladim udeležencem cirkuških delavnic ter se pripravljali na predstavo, ki bo jutri zvečer ob 19. uri v Truškah.

Mladi udeleženci otroške cirkuške delavnice so žonglirali, hodili po 
vrvi, delali človeške piramide ...
Mladi udeleženci otroške cirkuške delavnice so žonglirali, hodili po vrvi, delali človeške piramide ... 

TRUŠKE > “Že nekaj dni smo v Truškah, kjer si udeleženci in udeleženke delijo cirkuška znanja in izkušnje. Tema letošnje delavnice je telo in naša identiteta, umestili pa so jo pod naslov Kdo je moje telo.

Približno 26 udeležencev iz Italije, Češke, Španije in Slovenije je del mladinske cirkuške izmenjave, ki jo gosti slovensko združenje za cirkuško pedagogiko Cirkokrog. Na otroški dvodnevni cirkuški delavnici, ki se je sklenila včeraj, so se učili žongliranja z žogicami, z diabolom, vrteli hula hop, drzni pa so se prepustili tudi zračni akrobatiki na trapezu in svili, preizkusili ogromno hodilno rdečo žogo za ravnotežje, oblikovali so človeške piramide in hodili po vrvi.

Kristina Debenjak, predsednica Cirkokroga, mladinska delavka in cirkuška pedagoginja, pojasnjuje, da je cirkuška pedagogika v Sloveniji mlada veda. Pred 14 leti so se z njo med študentsko izmenjavo v Nemčiji seznanile študentke socialne pedagogike in se navdušile nad konceptom mladinskega in socialnega cirkusa.

Ko žonglirajo, se hkrati učijo vztrajnosti, ko oblikujejo človeške piramide, se morajo poslušati in uskladiti ... “Vse cirkuške prvine nas učijo odgovornosti in nas spodbujajo k preizkušanju meja.”

Z združenjem Cirkokrog sodelujejo še organizacije: Giocoglieri e Dintorni - Altro Circo (Italija), FEECSE (Španija) in Ambos Mundos (Češka), projekt pa sofinancira program Evropske unije Erasmus+.


Najbolj brano