Izola je v središču boja za Desus

Čeprav so poslanci na parlamentarnih počitnicah, boji na političnem parketu tudi avgusta ne potihnejo. Kopja se lomijo na stranki Desus, njeni predsednici in izolskem županu, ki se je znašel v dveh odmevnih aferah.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Tudi zato se je žvižgač Ivan Gale odločil, da se udeleži današnjega protesta v Izoli. Protestiral je proti korupciji in skupaj z ostalimi udeleženci, ki jih je bilo več kot na preteklih petkovih protestih na Lonki, zbralo se jih je nekaj sto, zahteval tudi odstop župana Danila Markočiča. “Naj vsak odgovarja za koruptivne odločitve in dejanja, ki jih je povzročil. Želimo živeti v varni državi. Denar na tem svetu ni vreden več kot čista vest in miren spanec ...” Takšna so bila sporočila protestnikov, ki so ocenili, da je Izola v zadnjih tednih postala “majhen vzorec korupcije, se zajeda v vse pore družbe.” Gale je protestnikom sporočil, naj vztrajajo: “Z mirnimi protesti se lahko dosežejo spremembe.”

Protestniki so zelo jasno zahtevali odstop izolskega župana. Ta je sicer že na dosedanje zahteve po odstopu odgovarjal, da je vse v skladu z zakonom in ne razmišlja o odstopu.

Branko Simonovič, poslanec

“Vse skupaj meče slabo luč na stranko Desus, zato je prav, da se razčistijo stvari.”

Od ministrice zahtevajo pojasnila

Ker je izolski župan prav tako član Desusa, je očitno, da se je upokojenska stranka znašla v precejšnjih težavah. Morda bo že naslednji teden bolj znano, v katero smer se bo obrnila znotrajstrankarska kritika njene predsednice Aleksandre Pivec. Po aferah z Vinakrasom, obiskom Izole in različnimi računi za njeno bivanje ni samo izgubila zaupanja javnosti, temveč tudi zaupanje nekaterih članov stranke.

V njihovi poslanski skupini so zahtevali pojasnila in odgovore na težke očitke, ki so jih izpostavili mediji, a za včeraj napovedanega sestanka ni bilo, saj je Pivčeva še na dopustu. S poslanci svoje stranke se bo sestala v ponedeljek. “Poslanci Desusa smo želeli sporočiti njej in javnosti, da je te zadeve potrebno pojasniti. Vse skupaj meče slabo luč na stranko Desus, zato je prav, da se razčistijo stvari,” je povedal poslanec Desusa iz Izole Branko Simonovič.

Vrnitev Erjavca malo verjetna

Sicer pa so mnenja o tem, kam se nagiba članstvo in širše vodstvo upokojenske stranke, deljena. Nekateri trdijo, da je nezadovoljstvo tolikšno, da jo bodo odstavili, drugi pa, da še vedno obvladuje teren ter da bo kvečjemu dobila zgolj “rumeni karton”.

Sicer pa naj bi obe struji zagotovo pomerili moči konec avgusta, ko naj bi zasedal svet Desusa, ki ga vodi Tomaž Gantar in je najvišji organ med dvema kongresoma. Čeprav nekateri omenjajo tudi vrnitev Karla Erjavca v vrh stranke, je ta možnost pičla.


Najbolj brano