Izobraževalno naravovarstveni center bo pod Šmarjami

V Lovski zvezi Koper že nestrpno čakajo na skorajšnjo izdajo gradbenega dovoljenja za naravovarstveni izobraževalni center, ki ga nameravajo urediti ob njihovi stavbi in strelišču v Srgaših pod Šmarjami.

Takšen naj bi bil bodoči naravovarstveni izobraževalni center 
Lovske zveze Koper. Foto: ALICE
Takšen naj bi bil bodoči naravovarstveni izobraževalni center Lovske zveze Koper. Foto: ALICE

GAŽON > V bodočem centru bo med drugim strelišče za glinaste golobe in strelišče za malokalibrsko puško in pištolo, omogočili pa bodo tudi virtualno precizno streljanje na posamezno vrsto divjadi, zato da lahko lovci vadijo, kako preprečiti prevelike muke živalim pri odstrelu.

Rov in krmišče bodo opremili s kamerami

Na zunanjem delu bodo zasadili avtohtona drevesa, uredili rov z labirinti za pse jamarje, ki so izurjeni za lov na lisice, kune in jazbece. Opremili ga bodo s kamero, da bodo lahko opazovali, kako se psi orientirajo v rovih. V učnem parku bo gozdna lovska pot z opazovalnico, krmilnico, kalom in solnico za parkljasto divjad. Tudi v območje krmišča bodo namestili kamero, saj želijo pridobiti informacije, katere vrste divjadi se bodo ponoči zadrževale tam. V večnamenski stavbi bo multimedijska učilnica, na ogled pa bodo tudi dermo-preparati divjadi in ptic, zlasti avtohtonih vrst.

540

članov šteje Lovska zveza Koper

20.000

članov pa Lovska zveza Slovenije

“Temeljna naloga centra bo izobraževanje lovcev, šolske mladine, naravovarstvenikov, načrtovalcev letnih planov lovišč ter izvedba tečajev za pripravo lovskih pripravnikov na opravljanje teoretičnega dela lovskega izpita,” pojasnjuje predsednik koprske lovske zveze Fabio Steffe. Novo središče ne bo namenjeno samo lovcem, temveč tudi domačinom in obiskovalcem, predvsem pa otrokom in mladini. Steffe pravi, da bodo prav delu s slednjimi namenili veliko pozornosti.

“Zaradi sodobnega življenja v urbanih okoljih je vse več mladih odmaknjenih od naravnega okolja in premalo pozna divjad in prostovoljno poslanstvo lovcev, ki se ne ukvarjamo zgolj z lovom, temveč tudi z ekologijo in zaščito narave,” ocenjuje Steffe. Napoveduje, da bodo v sodelovanju s šolskim ministrstvom pripravili programe za vrtce in osnovne šole, ki bodo omogočali, da se otroci seznanijo z lovskimi in naravovarstvenimi vsebinami, lovskimi napravami, rastlinskim ter živalskim svetom v domačem okolju.

Fabio Steffe

predsednik Lovske zveze Koper

“Zaradi sodobnega življenja v urbanih okoljih je vse več mladih odmaknjenih od naravnega okolja in premalo pozna divjad in prostovoljno poslanstvo lovcev.”

Informacijska točka za pohodnike in turiste

Steffe je prepričan, da bosta naravno okolje in infrastruktura novega centra lahko nudila dobre pogoje za organizacijo poletnih lovskih taborov, obenem pa bo center predstavljal tudi zanimivo informacijsko točko za pohodnike in turiste. V njem bodo občasno gostili kulturna in druga strokovna predavanja o varovanju narave, kmetijstvu, ekologiji, zaščiti pred požari, škodah v lovišču in kaj storiti, če z avtomobilom zbijemo divjad.

“Stavbo bomo opremili s sodobno računalniško tehnologijo in dermo-preparati divjadi. Na velikih zaslonih bodo opisi in značilnosti divjadi v treh jezikovnih različicah, posnetki s kamer iz rovov za pse in nočnih obiskov divjadi v krmišču, prikaz zgodovine slovenskega lovstva in lovstva v Istri ter najpomembnejši podatki lovskih družin pod okriljem Lovske zveze Koper,” opisuje Steffe.

Denar za objekt imajo, za opremo in okolico še ne

Del denarja, približno 150.000 evrov, so v Lovski zvezi Koper zagotovili s prodajo svojih zemljišč in prispevki lovcev. To bodo namenili za gradnjo 200 kvadratnih metrov velikega montažnega objekta s temelji. Koprska občina jih je pred dnevi za ta projekt oprostila plačila 15.000 evrov komunalnega prispevka.

Za ureditev okolice in opremo centra pa bodo denar iskali na evropskih razpisih. “Za to bomo potrebovali še 150.000 evrov, zato bi nam še kako prav prišla kakšna finančna pomoč,” se nadeja Steffe. Ker bo center deloval za območje vseh štirih istrskih občin, pa možnost za pridobitev denarja za njegovo vzdrževanje vidi v občinskih razpisih.


Najbolj brano