Incident na volitvah članov Študentskega zbora ŠOUP

Današnje redne volitve članov Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) je zaznamoval incident. Študentka je v volilno skrinjico zlila črnilo v protest proti nepravilnostim, na katere nekateri študenti opozarjajo že dalj časa. Na kraj so prišli policisti.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

KOPER > Redne volitve članov Študentskega zbora ŠOUP naj bi potekale danes od 7. do 16. ure. Volišča za vse volilne enote so pripravili v Študentskem centru Univerze na Primorskem v Čevljarski ulici v središču Kopra.

Med volilci, ki so prišli glasovat, je bila tudi študentka, ki je na glasovnice v volilni skrinjici zlila črnilo. To je storila v protest proti spornemu ravnanju posameznikov, ki že vrsto let obvladujejo študentske institucije, na kar že dalj časa opozarjajo nekateri študenti. V ŠOUP in volilni komisiji njihove navedbe zavračajo. Skupina študentov je odnesla tudi del volilnega imenika.

Študentski center Univerze na Primorskem so varovali varnostniki, tja je po klicu iz ŠOUP prihitelo še šest policistov.

Kot so naknadno sporočili iz ŠOUP, se je med volilci, ki so se udeležili volitev, pojavila tudi skupina posameznikov, ki so napadli volilno komisijo, uničili volilne imenike ter volilno skrinjico polili s črnilom.

Po mnenju predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja gre za nedopusten incident: "Zgodil se je zrežiran, agresiven napad, ki je vse prisotne popolnoma šokiral."

Po trditvah ŠOUP so dogodek načrtovali tudi posamezniki, ki niso študenti. "Gre za nameren napad na volitve brez kakršnekoli osnove. Na študentski organizaciji smo vsem medijem zelo jasno odgovorili na vsa postavljena vprašanja in večkrat smo pojasnili, da so volitve transparentne ter legitimne," so še povzeli besede Ciglarja, ki je napovedal tudi vložitev kazenskih ovadb in odškodninskih zahtevkov zoper vsem, ki so sodelovali pri načrtovani prekinitvi volitev.

Volitve bi morale potekati danes do 16. ure. Za mesto v 12-članskem študentskem zboru z dvoletnim mandatom se poteguje skupno 13 kandidatov na šestih voliščih oz. fakultetah.

V preteklih tednih je sicer zaokrožilo javno pismo nepodpisanih predstavnikov Študentske Lupe premierju Marjanu Šarcu, v katerem opozarjajo na domnevne nepravilnosti na preteklih volitvah v študentski zbor ter izražajo strah, da bi se podobno zgodilo na tokratnih volitvah.


Najbolj brano