Na vrh Hotelov Bernardin Borut Simonič

Družbo Hoteli Bernardin, ki je od nedavnega v 81-odstotni lastni družbe Sava in postaja del državnega turističnega holdinga, od danes vodi Borut Simonič. Druga novost je reprogram kreditov in zaključek finančne sanacije v tej največji hotelski družbe v Istri, ki za konec leta napoveduje nova vlaganja.

Hoteli Bernardin so v več kot 80-odstotni lasti družbe Sava. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Hoteli Bernardin so v več kot 80-odstotni lasti družbe Sava. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > Uprava Hotelov Bernardin, ki jo je doslej vodil Rajko Rešek, je zdaj tričlanska. Vodi jo magister ekonomije Borut Simonič, ki prihaja iz družbe Sava Turizem. Že vrsto let je član uprave te družbe in tako bo tudi še naprej, s čimer bi zagotovili čim bolj učinkovito združevanje obeh družb. Poleg Simoniča sta v upravi še Rešek, poslej kot član, in zdajšnji član Dušan Mandič.

Dosegli reprogram bančnih posojil

V največji hotelski družbi v Istri bodo tudi laže zadihali. S 1. aprilom so namreč refinancirali obveznosti po pogodbi o finančnem in poslovnem prestrukturiranju z bankami upnicami in Družbo za upravljanje terjatev bank z desetletnim dolgoročnim posojilom. S tem so sklenili finančno sanacijo družbe in postavili temelje za stabilno poslovanje in razvoj družbe. Konec leta načrtujejo prenovo hotela Histrion in bazenskega kompleksa Laguna Bernardin.

Nadzorniki Hotelov Bernardin so se na zadnji seji seznanili tudi z vsebino in časovnico projekta integracije Hotelov Bernardin in družbe Sava Turizem. Lansko poslovanje so ocenili kot uspešno; kljub štirimesečnemu zaprtju Grand hotela Bernardin zaradi prenove sob so namreč rezultati boljši kot leta 2017. Prihodki so lani znašali 31,5 milijona evrov, leto prej pa pa 28,8 milijona. Glavni razlog za višje prihodke sta večje število hotelskih nočitev in višja povprečna cena na nočitev. Čisti dobiček se je lani ustavil pri 1,59 milijona evrov, medtem ko je leta 2017 znašal 892.000 evrov.

Lanski dobiček za pokrivanje stare izgube

Sredi maja bodo delničarji Hotelov Bernardin - Sava obvladuje večinski delež, nekaj več kot desetino delnic pa ima prek Gorenjske banke in družbe M&V Investments v lasti srbski poslovnež Miodrag Kostić - odločali o čistem dobičku iz lanskega leta. Uprava in nadzorniki predlagajo, da ga uporabijo za pokrivanje izgube iz prejšnjih let. Ta bi po pokritju znašala nekaj več kot 21 milijonov evrov. Obetajo se tudi spremembe v nadzornem svetu. Odstopno izjavo je poslal Andrej Lazar, nasledila naj bi ga Renata Balažic.


Komentar novinarja

Sonja Ribolica

Kaj vse bo novega razen direktorja?

V Hotelih Bernardin imajo spet novega šefa. Zadnji predsednik uprave z nenormalno dolgim nizom mandatov, Čedomil Vojnić, se je na vrhu tega največjega hotelskega podjetja v Istri obdržal dolgih 21 let, vse do leta 2012. Potem pa se je v naslednjih sedmih letih zvrstilo kar pet šefov - Andrej Laznik, Marko Jazbec, Kristjan Staničić, Andrej Prebil in nazadnje Rajko Rešek. Slednji sicer ostaja v vodstvu Hotelov Bernardin, a poslej kot član uprave, saj je danes dobil novega šefa - Boruta Simoniča....

Preberi več

Najbolj brano