Grški ladjar svoji največji ladji dal ime Koper

Grški ladjar Neptune Lines je eno svojih ro-ro ladij (za prevoz vozil) poimenoval Neptune Koper. “Za to se je ladjar odločil zaradi dolgoletnega odličnega sodelovanja s koprskim pristaniščem,” pravi Ali Al Dilaimi, direktor agencije Navigo, ki je agent ladjarja. Ro-ro ladja z imenom Koper bo v Koper prvič priplula v soboto in nato vsaka dva tedna.

Ro-ro trajekt NOCC Kattegat je trenutno  v Pireju na preimenovanju 
v Neptune Koper, danes zvečer pa bo odplul proti Kopru.   Foto: Neptune Lines
Ro-ro trajekt NOCC Kattegat je trenutno v Pireju na preimenovanju v Neptune Koper, danes zvečer pa bo odplul proti Kopru.  Foto: Neptune Lines

KOPER > Ta 196-metrska ladja za prevoz avtomobilov je sicer v Koper zadnji dve leti že plula, a z imenom NOCC Kattegat. “Ladjar je to ladjo do sedaj imel v najemu. Po izteku najema se je odločil, da jo odkupi in preimenuje. Tako bo Neptune Koper njegova največja ladja z zmogljivostjo približno 3800 vozil,” pravi Ali Al Dilaimi. “Odločitev ladjarja, da eno od svojih ladij poimenuje po slovenskem pristaniškem mestu, je seveda za nas velika čast in hkrati potrditev dobrih in dolgoletnih poslovnih odnosov,” so novico sprejeli v Luki Koper. Z ladjarjem sodelujejo tudi v evropskih projektih.

Neptune Lines drži polovico prometa vozil v Luki

Ladjarska družba Neptune Lines, ki jo je leta 1980 ustanovil Nikolas Travlos, zdaj pa jo vodi njegova hči Melina Travlos, ima v floti 17 ladij s skupno zmogljivostjo 47.000 vozil. Luka Koper za Neptune Lines predstavlja eno izmed treh pomembnih pristanišč v Sredozemlju. Lani je prek Kopra prepeljal 316.703 vozil, kar predstavlja 51 odstotkov skupnega prometa pretovora vozil v koprskem pristanišču.

Koper prvič plul leta 1967

Prva slovenska čezoceanka z imenom Koper je bil bulker (ladja za prevoz razsutih tovorov) Splošne plovbe, ki jo je portoroški ladjar v floto dobil leta 1967. Leta 1987 pa jo je prodal. Drugo ladjo z imenom Koper je Splošna plovba kupila leta 2005 in prodala konec leta 2012.

Plula bo med Koprom in Turčijo

Ladja bo novo ime Neptune Koper dobila danes v Pireju, kjer bo ladjar izpeljal primopredajo. V soboto zvečer jo pričakujejo v Kopru - natančneje v Ankaranu, saj jo bodo privezali v tretjem bazenu, ki je na območju ankaranske občine.

Koper bo v Luko Koper pripeljal 1752 vozil, vkrcal pa jih bo 3831 in v ponedeljek izplul za turško pristanišče Efesan. Neptune Koper bo tudi v prihodnje plul med Koprom in turškimi pristanišči.


Najbolj brano