Gibalno ovirani z dvigalom v morje

Gibalno ovirani si lahko na kopališču v Žusterni odslej privoščijo tudi kopanje v morju, ne le poležavanje na soncu ali v senci. To jim omogoča posebno dvigalo. Pri njegovi uporabi bodo spremljevalcem invalidnih oseb pomagali reševalci iz vode.

Dvigalo omogoča gibalno oviranim lažji dostop do  morja. Foto: Mestna občina Koper
Dvigalo omogoča gibalno oviranim lažji dostop do morja. Foto: Mestna občina Koper

ŽUSTERNA > Gibalno ovirani so doslej lahko - če sploh - okušali radosti slovenskega morja le zahvaljujoč velikim naporom svojih spremljevalcev. Nekateri so se zato podali na Hrvaško, kjer so ponekod že pred časom poskrbeli za lažji dostop invalidov v vodo. Poslej jim ne bo več treba čez mejo, saj so na pobudo društva Drugi dom Istra posebno dvigalo zanje postavili na kopališču v Žusterni.

Za naložbo je koprska občina zagotovila 6000 evrov. Po besedah koprske podžupanje Olge Franca so določili lokacijo, kjer so lahko dvigalo in klančino postavili že v tej sezoni. Ob dvigalu so namestili ležalnike, kmalu bosta sledila še tuš in posebna kabina za preoblačenje.

Vodja kopališča Marko Štrkalj je povedal, da bodo pri spuščanju in dviganju gibalno oviranih oseb v morje in iz morja pomagali reševalci iz vode. Za vse drugo bodo morali še naprej skrbeti spremljevalci.

O podobnem dvigalu razmišljajo v ankaranski občini, uporabljali bi ga tudi uporabniki Centra Slovenske Istre Ankaran.


Najbolj brano