Franca in Skupaj gresta narazen

V odnosu med koprsko občinsko svetnico in podžupanjo Olgo Franca ter civilnim gibanjem Skupaj je počilo. Medtem ko v gibanju sporočajo, da Olga Franca po lastni odločitvi ni več njihova članica, pa slednja pravi, da to ne drži. Ker ocenjujejo, da ne zastopa več ciljev in njihovega programa, jo pozivajo k odstopu z mesta občinske svetnice, a sama pravi, da tega ne bo storila.

Barbara Verdnik in Olga Franca Foto: Gibanje Skupaj
Barbara Verdnik in Olga Franca Foto: Gibanje Skupaj

KOPER > “Olga Franca ne zastopa več programa in zaveze volilcem, ki smo jim jih dali na lokalnih volitvah novembra lani, prav tako ne naših interesov in vrednot, zato smo jo pozvali k odstopu z mesta občinske svetnice,” pojasnjuje predsednik društva civilno gibanje Skupaj Edmond Gašpar.

“Izvolili so me ljudje, na podlagi programa”

V gibanju svoje poslanstvo vidijo v podpiranju aktivnega državljanstva za javno dobro in družbeno blaginjo, povezovanju in solidarnosti ter trajnostnem razvoju in družbeno odgovornem ravnanju. Kje v teh vrednotah, ki jih zasleduje tudi Olga Franca, pa je prišlo do razkola z gibanjem? Članica gibanja Božena Ambrozius pravi, da ima lahko Olga Franca osebno povsem enake poglede, a da je težava v tem, ker ni več njihova članica, zato so si enotni, da formalno ne more več zastopati njihovih interesov.

Našli so se v boju proti skupnemu sovražniku

Olga Franca in nestrankarsko civilno gibanje aktivnih občanov Skupaj so postali politični sopotniki v boju proti skupnemu sovražniku, prejšnjemu županu Borisu Popoviču. Združil jih je izjemno kritičen pogled na njegove poteze, zlasti so mu očitali razmetavanje javnega denarja za nepotrebne naložbe, medtem ko prebivalci na podeželju še nimajo na voljo osnovne infrastrukture. Pred tem je bila Olga Franca glas in podoba stranke SLS, ki pa jo je le dva meseca pred občinskimi volitvami novembra lani po dvajsetih letih razočarana zapustila.

Olga Franca vrača žogico in opozarja, da po njenem mnenju društvo sploh ni nastopalo na volitvah, zato se ne more vmešavati v delo občinskega sveta. Ambroziusova ne deli enakega mnenja: “Sprva smo bili neformalna skupina ljudi, ki smo se združili zaradi skupnih interesov. Za potrebe formalnega delovanja pa smo ustanovili tudi društvo z istim imenom.”

Olga Franca se je za županski stol v Kopru potegovala s podporo Barbare Verdnik (vidna članica gibanja Skupaj) in skupine volilcev. Prepričana je, da so ji nato na listi civilnega gibanja za sedež v občinskem svetu več kot polovico glasov prinesli prav glasovi njenih somišljenikov in podpornikov. “Jaz sem se izpostavljala, bila sem na ekranih, prodajala sem svoje ime tudi kot županska kandidatka in to je igralo največjo vlogo. Izvolili so me ljudje, na podlagi mojega programa in slednjega bom uresničevala tudi v prihodnje,” navaja.

Bo politično pot nadaljevala kot samostojna svetnica?

Olga Franca z druge strani opozarja, da ni izstopila iz civilnega gibanja, temveč iz društva, kjer je bila blagajničarka. Tudi zato ne vidi nobenega utemeljenega razloga, da bi morala odstopiti kot občinska svetnica. “Če bodo v gibanju Skupaj pritiskali name, bom politično pot nadaljevala kot samostojna svetnica,” napoveduje.

Gašpar iz društva Skupaj Olgi Franca med drugim očita, da je brez pojasnil že nekaj časa zavračala sestanke ali srečanja s člani. “26. julija je sporočila, da nepreklicno odstopa iz občinskega sveta zaradi osebnih zdravstvenih in družinskih razlogov. Čez štiri dni je odstop preklicala, 8. avgusta pa poslala zelo skopo izjavo o izstopu iz društva Skupaj,” kronologijo povzema Gašpar.

Pritiski, želje, lastne prioritete ...

Olga Franca z drugega brega pravi, da se je sredi junija upokojila in je potrebovala daljši dopust. “Ocenila sem, da sem preobremenjena, potrebovala sem osebni in politični mir, a je Verdnikova ves čas name izvajala pritisk. Od mene je zahtevala, da sem ves čas dosegljiva prek telefona in elektronske pošte ter prisotna na terenu. Resda sem napisala namero o odstopu, a sem jo nato preklicala,” pojasnjuje.

Sicer pa ima Gašpar pripombe tudi na njeno delo v vlogi podžupanje. “Opravljala ga je v skladu z lastnimi prioritetami in se ukvarjala z operativnimi in ne sistemskimi vprašanji,” meni. Tudi na tem področju se njihovi pogledi zelo razhajajo. “Podžupanske naloge in pooblastila mi lahko odreja zgolj župan Aleš Bržan, ne pa Barbara Verdnik in Edmond Gašpar,” je odločna Olga Franca. Pravi, da bo v kratkem javnosti predstavila poročilo o svojem delu, iz katerega bo razvidno, da je delala v korist ljudi.

V gibanju so o nesoglasjih obvestili tudi koprskega župana Aleša Bržana. V občinski upravi pravijo, da je župan seznanjen z dogajanjem in se je že pred časom z vsemi vpletenimi dogovoril, da se sestanejo prihodnji teden.


Najbolj brano