Dijaki so se srečali s praktičnim delom

Mednarodni projekt Skill.me je včeraj v Srednjo tehniško šolo Koper privabil več kot 250 udeležencev. Dijaki so pridobivali izkušnje iz mehatronike, strojništva, lesarstva in avtomehanike ter svoje znanje skušali kar na sedežih podjetij prenesti v prakso.

Bodoči avtomehaniki so se s praktičnim delom seznanili v  
avtomehanični delavnici Trgo ABC. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Bodoči avtomehaniki so se s praktičnim delom seznanili v avtomehanični delavnici Trgo ABC. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “V zadnjem času slišimo veliko besed o povezovanju šolstva in gospodarstva, a se na koncu izkaže, da skoraj vse ostane na plečih samih šol in podjetij. Mi poskušamo to povezovanje udejaniti v praksi, projekt Skill.me pa je eden od teh, s katerim želimo deliti dobre prakse in izkušnje,” pravi ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina. Včeraj so namreč v prostorih STŠ gostili več kot 250 udeležencev mednarodnega projekta, ki ga je ob STŠ organizirala še Primorska gospodarska zbornica. Več kot 150 dijakov tehniških šol iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Italije in Slovenije je delilo izkušnje in znanja iz mehatronike, strojništva, lesarstva in avtomehanike. Na simpoziju je bilo več kot sto učiteljev, ki so iskali načine, kako dijake tehniških šol čim bolj učinkovito vključiti v proizvodni proces.

Dijaki, razdeljeni v skupine, so se praktično usposabljali tudi na sedežih podjetij. Skupine avtomehanikov so svoja znanja in spretnosti preizkušale v podjetjih Trgo ABC, Porsche Koper in v Avto Jereb, mehaniki in strojniki so se urili v podjetjih Titus Plus in Dag, v prostorih šole pa je potekalo usposabljanje s področja strojništva in lesarstva. Srečanje ni samo odlična priložnost za povezovanje gospodarstva in šolstva v praksi, temveč predstavlja tudi odpiranje možnosti za nadaljnje mednarodno povezovanje, vzpostavitev stikov in širjenje dobrih izobraževalnih praks.


Najbolj brano