Delavce iz Tomosove proizvodnje so poslali domov

Proizvodnja dvokoles je v družbi Tomos v ponedeljek obstala, je povedal sindikalist SKEI Sašo Ristič in dodal: “Delavce iz proizvodnje so poslali domov, medtem ko v skladišču delajo.” Direktor Iztok Pikl - njegova družba je koprski Tomos kupila konec leta 2015 - se nam kljub večdnevnemu iskanju ni oglasil.

Tomos  je bil dolga leta v lasti Hidrie (na fotografiji prizor iz proizvodnje iz tega obdobja), konec leta 2015 pa so ga prodali podjetju 
celjskega podjetnika Iztoka Pikla. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tomos je bil dolga leta v lasti Hidrie (na fotografiji prizor iz proizvodnje iz tega obdobja), konec leta 2015 pa so ga prodali podjetju celjskega podjetnika Iztoka Pikla. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Skoraj tri leta so minila, odkar je Iztok Pikl oziroma njegovo podjetje MPO Moto kupilo koprski Tomos. Tedaj je celjski podjetnik napovedoval ponovni razcvet Tomosa, a zdaj se težave v tem podjetju vedno bolj kopičijo. Tomos tone v dolgovih, družba je zastavljena, delavci niso dobili regresa.

V začetku tedna so delavce iz proizvodnje poslali domov. Ali so na čakanju, nismo uspeli izvedeti. Direktorja Tomosa Iztoka Pikla smo namreč več dni iskali, a zaman. Sredi tedna je sporočil, da je v tujini in da se bo oglasil, ko se bo vrnil, a njegovega klica nismo dočakali, niti včeraj.

Iztok Pikl

26. novembra 2015 za Primorske novice

“Proizvodnjo bomo že prihodnje leto podvojili, mogoče celo potrojili.”

Delavci čakajo na svoj denar

Pred tremi leti je bilo v Tomosu 25 zaposlenih, zdaj pa jih je menda le še 15. “Kar nekaj jih je dalo izredno odpoved po krivdi delodajalca. Nekaj časa so plače prejemali z zamudo, pred časom je bilo nekaj zamika tudi pri plačilu prispevkov. S plačami je zdaj nekako v redu, regresa pa do danes niso dočakali,” pravi Sašo Ristič, sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo, in dodaja, da se vodstvo s sindikatom ni dogovorilo za kasnejše izplačilo.

Po naših informacijah pa delavci niso edini, ki čakajo na svoj denar, to naj bi veljajo tudi za dobavitelje in še nekatere druge. V Hidrii, ki je Piklovemu podjetju novembra leta 2015 prodala Tomos in mu dala v najem tudi prostore v Kopru, odnosov s Piklovim podjetjem ne komentirajo. Po naših informacijah pa novi lastnik Tomosa Hidrii ne poravnava vseh obveznosti, kot bi moral, največ pa ji dolguje iz naslova najemnin.

Se bo Tomos selil?

Pikl je sicer za Radio Koper pred dnevi zagotovil, da Tomos poravnava svoje obveznosti tako hitro, kot zmore, in se branil, da zamujajo tudi drugi. Razmere so po njegovih besedah še vedno obvladljive. Po nekaterih informacijah naj bi družba še letos zapustila najete prostore v Kopru in se preselila na drugo lokacijo. “Očitno sem šel iz Tomosa še zadnji čas, saj se zdi, da je tam vse slabše,” pa razmere komentira Zlatko Bera, nekdanji sindikalist v Tomosu. V tej družbi je začel delati leta 1979, vmes je odslužil vojaščino, se zatem vrnil ter v naslednjih desetletjih preživel vse vzpone in padce Tomosa. “Lani jeseni pa sem po skoraj 40 letih dela zapustil Tomos. Ni mi bilo vseeno, a plač nismo prejemali redno, pogosto so zamujale. In če je tako, greš proč, poiščeš drugo službo,” razlaga Bera. Očitno so tako razmišljali tudi drugi. “Od prejšnje Tomosove garniture sta zdaj tam le dva ali trije. Če se bo Tomos selil, se bojim, da bo te zgodbe še hitreje konec,” še pravi nekdanji tomosovec.


Najbolj brano