Davku se bodo izognili s pomočjo Zveze prijateljev mladine

“Palčica pomagalčica se bo pogovarjala z Zvezo prijateljev mladine,” so zjutraj prek facebooka sporočili iz koprskega dobrodelnega društva in tako potrdili, da so naposled našli rešitev v izogib obdavčitvi denarja, zbranega za Krisa.

Zdravniško osebje že ureja dokumentacijo za Krisov odhod v 
ZDA. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zdravniško osebje že ureja dokumentacijo za Krisov odhod v ZDA. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Odločitev o sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine je padla na včerajšnji seji s predstavniki krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij.

Na računu društva je že več kot 3,9 milijona evrov. Znesek, ki ga je Slovenija donirala za zdravljenje malega Krisa Zudicha iz Kopra, bi bil, če ne bi našli ustrezne rešitve, podvržen obdavčitvi, saj društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki nima statusa humanitarne organizacije. Od zbranega zneska bi tako morali plačati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar je dobrih 950.000 evrov, okoli 940 tisoč evrov pa bi morala plačati Krisova družina kot prejemnica donacije.

Davku se bodo izognili, če če bodo denar nakazali humanitarnemu društvu. Včeraj so se odločili, da bo to humanitarno društvo Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Na računu Palčice pomagalčice je več denarja kot ga potrebuje Kris. Preostanek bo ostal na računu in ga bodo namenili drugim otrokom, ki potrebujejo pomoč. Gonilna sila društva Larisa Štoka je sinoči medijem povedala, da je Kris že prejel ime klinike, kjer bo dobil odmerek revolucionarnega zdravila za spinalno mišično atrofijo. Dokumentacijo za Krisov odhod pa ureja njegovo zdravniško osebje.


Najbolj brano