Črnokalski viadukt Jake Ivančiča očaral na prestižnem natečaju

Fotograf Jaka Ivančič iz Ankarana je svojim številnim fotografskim dosežkom te dni prištel še enega. S posnetkom črnokalskega viadukta je prepričal na enem najpomembnejših svetovnih natečajev IPA - International Photography Awards in odnesel prvo mesto v kategoriji arhitektura - mostovi.

Fotografija črnokalskega viadukta v meglenem objemu je odnesla 
prvo mesto v kategoriju arhitektura - mostovi. Foto: Jaka Ivančič
Fotografija črnokalskega viadukta v meglenem objemu je odnesla prvo mesto v kategoriju arhitektura - mostovi. Foto: Jaka Ivančič

ANKARAN > Potem ko je National Geographic njegovo čarobno zimsko fotografijo Bleda razglasil za najlepšo krajinsko fotografijo leta 2018 in ga je spletni portal One Eyeland uvrstil na sedmo mesto v deseterici najboljši krajinskih fotografov na svetu, se Jaka Ivančič te dni veseli še enega uspeha. Svojo fotografijo črnokalskega viadukta v objemu megle je brez večjih pričakovanj prijavil na natečaj IPA, ki velja za enega najprestižnejših, skupaj s Sonyjevim in Pulitzerjevim ter nagrado National Geographica.

Ob razglasitvi nagrajencev je presenečeno ugotovil, da so mu dodelili prvo nagrado v kategoriji arhitektura - mostovi. Zmagovalno fotografijo, ki jo je naslovil Road to nowhere, je posnel decembra lani v popoldanskem času. “Bilo je obdobje meglenega vremena, ki je vztrajalo več dni zapored. Črnokalski viadukt je v takšnem vremenu še posebej zanimiv, zato smo se s skupino prijateljev iz Slovenije odpravili na teren, da bi ga fotografirali. Dolgo smo čakali na tisti pravi trenutek, skoraj smo že obupali in odšli domov, ko se je megla naposled umaknila in razkrila viadukt. Na voljo sem imel le nekaj trenutkov, preden ga je znova zakrila. Aparat sem seveda imel na stativu, ekspozicijo pa nastavljeno na 30 sekund, s čimer sem pridobil linije avtomobilskih žarometov,” je nastanek zmagovalne fotografije opisal Ivančič.

Jaka Ivančič

Na natečaju se je izkazal še en slovenski fotograf, Iztok Medja, ki so mu namenili prvo mesto v kategoriji krajinskih fotografij. Slovesna podelitev priznanj bo 21. oktobra v New Yorku, nagrajene fotografije bodo objavljene v knjigi IPA, nekatere pa bodo dobile mesto tudi na fotografski razstavi, ki bo na ogled v New Yorku, kasneje pa tudi v Tokiu in nekaterih drugih prestolnicah.

Jaka Ivančič je medtem že na preži za novimi jesensko-zimskimi utrinki, s katerimi bo še naprej navduševal svoje sledilce na facebooku in instagramu, ter - zakaj pa ne - osvojil še kakšno pomembno priznanje.


Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom in A1. Po vnosu mobilne številke, boste na mobilni telefon prejeli SMS sporočilo, ki ga morate potrditi s ključno besedo "DA" (velike tiskane črke). Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

 
Za urejanje nastavitev zasebnosti ali brisanje nakupov kliknite tukaj!

* Dostop s SMS kodo je mogoč samo na spletni strani primorske.si. V mobilni aplikaciji Primorske novice prijava s kodo zaenkrat še ni mogoča. Ne vključuje PDF.

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

 
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 22% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano