Bržan bo za Popoviča resen izzivalec

Koprski občinski svetnik Aleš Bržan za potrebe lokalnih volitev ustanavlja stranko. Ustanovni kongres bo danes, glavni moto nove politične skupine pa bo, da morajo potrebe občanov dobiti prednost pred potrebami turistov.

Aleš Bržan Foto: Zdravko Primožič/FPA
Aleš Bržan Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > ”Bistvo našega programa je, da hočemo občino, ki bo prijazna do družin in vseh njenih članov in členov: otrok, mladostnikov, odraslih in starejših. Ocenjujemo, da zdaj dajemo turistom prednost pred občani, naše mnenje pa je, da moramo najprej zadovoljiti potrebe občanov,” pravi 42-letni Aleš Bržan. Pred štirimi leti je skozi velika vrata vstopil v občinsko politiko. Kot član SMC in nov obraz je kandidiral za župana, zbral četrtinski delež podpore in skoraj prisilil dolgoletnega župana Borisa Popoviča v drugi krog. A se je kmalu zatem ločil od SMC, v občinskem svetu, v katerem je bil med bolj dejavnimi, pa je deloval kot nepovezani svetnik. Županovi koaliciji se ni pridružil, bil je kritičen do nekaterih njegovih projektov, a hkrati je tudi podprl nekatere predloge občinske uprave.

Nestrankarska stranka

S skupino somišljenikov se je sestajal že vso mandatno obdobje, pred enim letom pa je sprejel odločitev, da bo še naprej politično aktiven. “Delamo nestrankarsko stranko. V strankah se ne vidim več, ena izkušnja je bila dovolj. Zaradi organiziranosti in nadaljnjega delovanja pa je ustanovitev lastne stranke še najbolj primerna oblika,” pojasnjuje.

Dvesto podpisov, ki jih potrebuje za ustanovitev stranke, je že zbral, na današnjem ustanovnem kongresu pa bodo izvolili tudi organe Liste Aleša Bržana, kot se bo imenovala stranka. Šele nato se bo lahko uradno registrirala.

Program do začetka volilne kampanje

Na lokalnih volitvah bodo nastopili samo v koprski občini, njihov županski kandidat bo najbrž prav Bržan. Pravi, da je v svoji ekipi zbral ljudi različnih starosti, profilov in ideoloških usmeritev. Splošne usmeritve nove stranke imajo že določene, trenutno so v fazi opisovanja problemov, konkreten program pa bodo oblikovali do začetka volilne kampanje.

Razen Borisa Popoviča in predstavnikov nekaterih manjših strank še nihče ni izrecno napovedal imen kandidatov za župana. Pričakovati pa je, da bodo vsaj Socialni demokrati, Levica in Stranka modernega centra imeli svoje županske kandidate.


Najbolj brano