Bivši direktor Okolja Piran tarča številnih obtožb

Javno podjetje Okolje Piran je imelo 31. maja letos 8,5 milijona dolgov, med njimi je 6,34 milijona evrov kratkoročnih. Družba je imela lani 57.076 evrov čistega poslovnega izida, direktor Gašpar Gašpar Mišič pa načrtuje, da bo imela konec tega leta 80.620 evrov čistega poslovnega izida.

Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran (na fotografiji v sredini) 
je predstavil finančno poročilo za minulo leto in načrte za 
letošnje. Foto: Alenka Penjak
Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran (na fotografiji v sredini) je predstavil finančno poročilo za minulo leto in načrte za letošnje. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Kako je dolg nastal in kaj so počeli nadzorniki, da so lani v Okolju Piran dovolili kar 16 novih zaposlitev, so se včeraj spraševali občinski svetniki in na odgovornost klicali člane nadzornega sveta.

Meira Hot (SD) je predlagala, da bi jih pozvali na odgovornost, saj ne nazadnje odgovarjajo s svojim premoženjem: “Nekdanji direktor Okolja Piran Alen Radojkovič je bil zelo samostojen pri odločanju o novih zaposlitvah, tako kot je bil samovoljen pri zaprtju Kanela bara. Distanciramo se od njegovih odločitev in smo šokirani, saj kot svetniki v prejšnjem mandatu o tem nismo bili obveščeni.” Pridružil se ji je svetnik Denis Fakin (SMC) in svetnica Barbara Kožar (Levica).

Obtoževanju na pamet se je uprl Ljubo Bertok, nekdanji nadzornik Okolja Piran. “Predlagam soočenje nekdanjega in sedanjega direktorja in vseh dosedanjih županov. Poglejmo dvanajst let nazaj, tam bomo našli razloge za dolgove Okolja. Politika je sprejemala odločitve in nekorektno je, da na pamet nekaj očitate nadzornikom.” Opozorilo pa je kolegom svetnikom poslala Milica Bezer Maslo (Desus). “Zdaj lahko vsi rečemo, da za dolgove in ostale poslovne dejavnosti podjetja nismo vedeli. V poročilih je vse opisano o dolgovih, le prebrati jih je bilo treba. Vsakdo ima svojo odgovornost. Pranje rok, da nič nismo vedeli, pa tudi ni prav.”

Mišič je pozornost vzbudil tudi z izjavo, da je Okolje domala kot družinsko podjetje, saj da je tam zaposlenih veliko sorodnikov, ki so bili povezani z nekdanjimi vodilnimi lokalnimi politiki. A vendar je Meira Hot stopila v bran nekdanjemu županu Petru Bossmanu, saj je dejala, da Bossman Radojkoviču ni ukazoval, koga naj zaposluje, in da je bil župan talec Radojkoviča in ne nasprotno.

Pozornost pa je vzbudila nova zaposlitev, saj je kot davčna svetovalka v podjetje prišla Špela Povše. Ko so Mišiča vprašali, zakaj si je Okolje privoščilo ta strošek, je odgovoril, da nikomur ne dovoli, da vpliva na kadrovanje v Okolju Piran. “Gre samo za začasno pogodbo. Davčna svetovalka na mesec prejema 1650 evrov, od nje pa imamo bistveno več koristi, kot je ta strošek,” je odgovoril direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič.

V tem letu si je Mišič zadal številne cilje. Med njimi so povečanje prihodkov, odprodaja poslovno nepotrebnega premoženja družbe in zagotavljanje alternativne lokacije za opravljanje dejavnosti, če jim bo uspelo prodati nekdanjo upravno stavbo na Fornačah.

“Ne bom odpuščal, le ukinil sem nepotrebna delovna mesta,” o največjem strahu zaposlenih govori Mišič.

V tem trenutku je stopnja likvidnostnega tveganja zaradi neusklajenih denarnih tokov visoka. Družba je svoje likvidnostne težave reševala z najemanjem kratkoročnih (revolving) posojil pri Rižanskem vodovodu Koper. Prav tako je bila zaradi likvidnostnih težav primorana odprodajati svoje obveznosti s pomočjo dobaviteljskega faktoringa, kar ji je povzročalo dodatne stroške. Večletne likvidnostne težave so reševali z nenehnim zadolževanjem, kar je družbo pripeljalo do stanja, da kratkoročne obveznosti krepko presegajo kratkoročna sredstva.

Gašpar Gašpar Mišič se z dobavitelji že pogaja za nižje cene ter z bankami za reprogramiranje kratkoročnih posojil v dolgoročna.


Najbolj brano