Biblija za gospodarski in družbeni preporod Slovenije

Če bodo znali stopiti skupaj vlada, gospodarstvo in drugi deli družbe, bo Slovenija v prihodnjih štirih letih zmanjšala zaostanek pri ustvarjeni dodani vrednosti. Načrt za večjo produktivnost so danes predstavili na Managerskem kongresu, kjer so podelili tudi stanovske nagrade. Menedžer leta je postal Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske.

Nagrado Manager leta 2020 je dobil  Enzo Smrekar, glavni  direktor 
Atlantic Droge Kolinske. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Nagrado Manager leta 2020 je dobil Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti je Združenje Manager pripravilo v sodelovanju z ekonomsko fakulteto ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Načrta, ki z večjo produktivnostjo prinaša več blaginje za vse, je vesel tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. “To je biblija za gospodarski in družbeni preporod Slovenije,” ga je pohvalil.

Potreben je širši družbeni konsenz

Načrt zajema ukrepe na skupno 18 različnih področjih, ki jih ne bo mogoče izpeljati brez sodelovanja in povezovanja različnih akterjev. “Gre za kompleksne ukrepe, zato je za njihovo uresničitev potreben širši družbeni konsenz,” je poudarila izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič.

Čas preživetja podjetij se je skrajšal

Raziskava, ki so jo izpeljali v družbi Bisnode, je pokazala, da se je povprečni čas preživetja slovenskega gospodarstva skrčil. Spomladi, ob razglasitvi epidemije, je znašal 151 dni, na pragu jeseni in ob morebitnem drugem valu okužb pa je precej krajši - 105 dni. Podatek kaže, kako dolgo lahko podjetja le s sredstvi na zalogi poravnavajo svoje tekoče obveznosti.

“Načrt se opira na pet stebrov, potrebujemo dober sistem upravljanja države, vlaganja v raziskave in razvoj, primerno infrastrukturo, izobraževanje in tržno usmerjenost. Minister je načrt ocenil kot prvi resen načrt za dvig naše produktivnosti, ki zaostaja za konkurenco. Dodana vrednost v Avstriji znaša denimo 80.000 evrov na zaposlenega, pri nas pa zgolj 47.000 evrov. S pomočjo načrta bi ta zaostanek lahko prepolovili,” je pojasnil minister in zagotovil, da v sedanji koaliciji obstaja politična volja za to, da se lotimo ukrepov iz načrta. Dodal je še, da bodo ti ukrepi temelj ne le te, ampak tudi prihodnjih vlad, saj bodo učinkovali dolgoročneje. Minister je ocenil še, da bo okrevanje gospodarstva v veliki meri odvisno od tega, kako bomo obvladovali koronsko krizo. Po njegovih besedah lahko ob poslabšanju epidemioloških razmer pride do lokalnih omejitev, ne bo pa prišlo do podobnih omejitvenih ukrepov kot ob prvem valu epidemije.

Menedžer leta je Enzo Smrekar

Združenje Manager je sinoči podelilo tudi stanovske nagrade. Nagrado Manager leta 2020 je dobil Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske. “Nagrado jemljem kot dober vmesni rezultat, če uporabim športni žargon. Tekma se še nadaljuje,” je povedal Smrekar. Dosega izjemne poslovne rezultate, je kompetenten in inovativen vodja, ki zagovarja trajnostni razvoj in je tudi družbeno odgovoren; močno je vpet v šport, predvsem v delovanje Smučarske zveze Slovenije, so še zapisali v obrazložitvi nagrade.


Najbolj brano