Bi raje kepico refoška ali tortico z malvazijo?

V Marezigah, srcu Dežele refoška, so bogatejši za zanimivo novost v že tako pestri lokalni ponudbi. To je Refoškoladnica, slaščičarna, v kateri lahko obiskovalci okušajo sladke dobrote na bazi refoška, malvazije, sladkega muškata in penečega vina.

Patrik Babič pravi, da v Refoškoladnici poleg klasičnih sladic in 
sladoledov stavijo na sladke dobrote z okusom  vrhunskih lokalnih 
vin. Foto: Nataša Hlaj
Patrik Babič pravi, da v Refoškoladnici poleg klasičnih sladic in sladoledov stavijo na sladke dobrote z okusom vrhunskih lokalnih vin. Foto: Nataša Hlaj

MAREZIGE > Zamisel se je porodila družini Alena Babiča iz Marezig, ki je tudi sicer zaslužna za zanimivo popestritev dogajanja v kraju. Poleg vinske fontane, ki je presegla pričakovanja in privablja številne obiskovalce, ter domače gostilne Karjola, so se zdaj odločili za nov poslovni podvig.

V praznem prostoru zraven gostilne so uredili slaščičarno, ki so ji pomenljivo nadeli ime Refoškoladnica, saj pri pripravi sladic poleg klasičnih receptov stavijo še na okuse različnih vrhunskih lokalnih vin, od refoška, malvazije, sladkega muškata, roseja in drugih.

V slaščičarni Refoškoladnica lahko obiskovalci okušajo sladke dobrote na bazi refoška, malvazije, sladkega muškata in penečega vina. (Foto: Nataša Hlaj)

Sladoled in sladice na osnovi vina sicer niso namenjeni mlajšim obiskovalcem, saj kljub temu, da je prekuhano, vsebujejo alkohol. Vendar imajo za mlajše tudi pestro ponudbo klasičnih okusov sladoleda ter sladic. “Vsak dan sveže dobrote pripravlja izkušena slaščičarka Biljana Stanković, ki je dolga leta delala v slaščičarni Kroštola. Povedali smo ji, kaj želimo in ona je osnovala zanimive recepte,” pravi Patrik Babič.

V slaščičarni imajo vsak dan na voljo po en vinski okus sladoleda in eno ali dve vinski torti. Odločitev je povezana s slabšo obstojnostjo tovrstnih sladic na bazi vina. “Vinski sladoled zaradi vsebnosti alkohola hitreje izgubi dober in poseben okus, pa tudi lepo strukturo, zato ga ni smiselno hraniti v zmrzovalniku. Raje ponudimo vsak dan enega od posebnih okusov,” pojasnjuje Babič.

V Refoškoladnici je poleg klasičnih okusov mogoče naročiti torti z okusom malvazije in refoška. (Foto: Nataša Hlaj)

Pri tortah je biskvit klasičen, polnilo pa na osnovi vin, kar poskrbi za prijetno svežino in posebnost okusov. “Obiskovalci so sladke novosti zelo dobro sprejeli, kar nas je prijetno presenetilo. Vse naše dobrote je možno naročiti tudi za razne dogodke, rojstne dneve in druge priložnosti,” še pravi Patrik Babič.


Najbolj brano