Bazen je nov, a potreben popravila

Duško Madžarović je na položaju v.d. direktorja Zavoda za šport MO Koper nekaj več kot dva meseca. Dovolj, da je spoznal največje izzive športne politike v najpomembnejši primorski občini. Nekdanji svetovni prvak v bodibildingu, ki še sedaj vodi svoj klub Californio, pravi, da bo popravilo napak, zaradi katerih bo nov pokriti olimpijski bazen zaprt več kot dva meseca, plačal izvajalec.

Duško Madžarović je na položaju v.d. direktorja Zavoda za šport 
MO Koper nekaj več kot dva meseca.  Foto: /
Duško Madžarović je na položaju v.d. direktorja Zavoda za šport MO Koper nekaj več kot dva meseca.  Foto: /

Zakaj ste nov bazen čez poletje zaprli?

“Enkrat na leto moramo zamenjati vodo v bazenu oziroma narediti servis. Zato smo se odločili za zaprtje poleti, ko je bazen še najmanj obremenjen.”

Duško Madžarović

v.d. direktorja Zavoda za šport MO KOper

“Vztrajamo pri tem, da smo v tej občini vsi enaki, zato bodo tudi vsi športniki imeli enake pogoje, privilegiranih klubov ne bo več.”

To traja največ en teden, zaprt pa bo dejansko vso poletje.

“Upoštevati moramo garancijske roke za uveljavitev napak, ki so bile ugotovljene v prvi polovici leta. Dejansko je prišlo do napak pri gradnji, o katerih je investitor obveščen, izvajalec, v tem primeru Grafist, pa jih bo moral odpraviti do 20. julija, ko se začenja univerzitetno vaterpolsko prvenstvo. Nato naj bi bazen v avgustu spet zaprli in ga v septembru spet odprli za uporabnike.”

Pojavile so se alge

Gradnja tega bazena je postala že razvpita. Kaj je pravzaprav šlo narobe?

“Izvajalec je pretočnost bazena naredil slabo. Pred dvema tednoma smo naredili barvni test, ki je nedvoumno potrdil naš dvom, da je pretočnost bazena slaba. Dodati je potrebno šobe, ki manjkajo, ne vem pa, zakaj manjkajo in ali je bil že načrt v osnovi zgrešen ali pa je prišlo do napake pri izvedbi.”

So se zaradi te napake pojavile alge v bazenu po prvem mesecu obratovanja?

“Da, prav zaradi tega. Ko ni pretočnosti, se pojavijo alge.”

Kaj pa bo z odprtim bazenom v Žusterni v naslednjih letih?

“Ta bazen je poleti namenjen kopalcem in obiskovalcem, trenutno pa vsa društva v njem izvajajo svoje dejavnosti. V zimskem obdobju bo bazen v mirovanju in pokrit s posebnim pokrivalom. Tako ne bomo imeli več ogromnega stroška za ogrevanje balona.”

Športna zveza je potrebovala mladega človeka z več energije

Do zamenjave je prišlo tudi v športni zvezi, kjer je dolgoletno predsednico Sonjo Poljšak zamenjal Jure Orel. Je bila to nujna zamenjava?

“Ja, to je bila nujna zamenjava. Sam sem s svojim klubom že 30 let član koprske športne zveze in dejansko o Sonji Poljšak ne morem povedati nič slabega, saj je v okviru svojih zmožnosti naredila precej. Dejansko pa potrebujemo mladega človeka z več energije, ki bo znal športno zvezo popeljati v sodoben čas, povezovati klube in poiskati sredstva, ki športnim zvezam pripadajo. Ob tem pa Sonja Poljšak še naprej ostaja naš sogovornik, saj ima precej izkušenj.”

Razmišljate o tem, da bi kopališče Žusterna iz rok Zavoda za šport predali v upravljanje Marjetici?

“Ločiti moramo športni objekt, kar je bazen, od kopališča, ki je namenjeno vsem občanom. Ne vidim razloga, da odprti bazen v Žusterni ne bi bil v upravljanju Zavoda za šport, medtem ko ne bi imel nič proti, če bi kopališče prevzela Marjetica, ki že upravlja mestno kopališče.”

Kako realna je gradnja nove tribune na nogometnem stadionu? In kakšna bo?

“Projektna dokumentacija za zahodno tribuno je v izdelavi. To bo zagotovo zidana tribuna, saj predstavlja montažni objekt oviro za licenco Uefe, ki jo želimo pridobiti. Ni nujno, da bo tribuna pokrita. Na njej bi lahko postavili vip prostore, saj sedaj niso na pravem mestu, pod njo bi pridobili prostore za športna društva in za nekatere naše programe. Vse bo odvisno od stroškov in koliko denarja bo na razpolago. Do leta 2021 mora biti zgrajena, če hočemo biti del zgodbe o evropskem prvenstvu U-21..”

Fitnes zadostuje za potrebe več klubov

Ena od novosti je fitnes na Bonifiki, kateremu ste razširili seznam uporabnikov.

“Na žalost je bil fitnes v startu namenjen zgolj nogometašem in atletom. Nakar je sledil ukaz bivšega župana, da se atlete odstrani, tako da je ostal v ekskluzivni uporabi nogometašev. Ker sem specializiran ravno za to področje, z gotovostjo lahko trdim, da fitnes takšne velikosti in opreme zadostuje potrebam več klubov. Zdaj smo na seznam uporabnikov uvrstili klube, ki delujejo na Bonifiki. Toda imamo še druge športnike in veliko potreb, zato bomo s septembrom vzpostavili tudi fitnes v centru vodnih športov v Žusterni. Želimo ustvariti vrhunske pogoje za naše športnike, a to velja le za tiste, ki uporabljajo fitnes v sklopu priprav.”

Kako boste uredili varovanje ŠRC Bonifika in drugih vaših objektov, predvsem ob morju?

“Z razpisom iščemo varnostno službo. Združiti želimo varovanje ŠRC Bonifika, OŠ Koper in dvorane, kar bi bilo finančno bolj vzdržno, hkrati pa bi imeli več obhodov in fizične prisotnosti. Vandalizmov je res veliko, naši uslužbenci pa so, na primer, ob trampolinih v stalnem verbalnem dialogu z ljudmi. Eni bi imeli piknike, drugi bi se z otroci igrali v pesku, znotraj igrišč sprehajali pse ...”

Kakšne cilje ste si sicer zadali ob prevzemu funkcije v.d. direktorja zavoda za šport?

“V direktorskem položaju moram zniževati stroške in povečevati prilive, po drugi strani pa kot športnik razumem klube, ki so v težavah. A morajo tudi klubi razumet, da ne bodo preživeli, če se bodo naslanjali izključno na pomoč MO Koper. Klubi morajo dobiti še dodaten vir: bodisi sponzorje, akcije ... Trudim se, da šport v Kopru dobi eno prestavo več. Če smo doslej bili v peti prestavi, si želim šeste. Vztrajamo pri tem, da smo v tej občini vsi enaki, zato bodo tudi vsi športniki imeli enake pogoje, privilegiranih klubov ne bo več. Zato tudi smatram povezavo med športno zvezo, zavodom in podžupanom, ki je izključno zadolžen za šport, kot dodano vrednost koprskemu športu, ki bo v naslednjih letih prinesla pozitivno spremembo.”


Najbolj brano