Sindikalist Mesaroš dobil tožbo in želi nazaj za volan avtobusa

Delovno sodišče v Kopru je odločilo, da je voznik avtobusa in sindikalist Endre Mesaroš nezakonito izgubil službo pri družbi Arriva Dolenjska in Primorska. Vodstvo družbe sodbe ne komentira, ker ta še ni pravnomočna. Ali se bodo pritožili, se še niso odločili.

Endre Mesaroš Foto: STA
Endre Mesaroš Foto: STA

KOPER > Družba Arriva Dolenjska in Primorska mora Endreja Mesaroša pozvati nazaj na delo ter mu priznati delovno dobo in vse pravice iz delovnega razmerja, prav tako pa je Arriva dolžna poravnati stroške postopka.

Endre Mesaroš, predsednik enega od sindikatov voznikov avtobusov, je lani dobil krivdno odpoved delovnega razmerja v družbi Arriva Dolenjska in Primorska. Na koprskem delovnem sodišču je izpodbijal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi in vztrajal, da je delal vestno in po navodilih delodajalca, v odpovedi pa je videl onemogočanje sindikalnega delovanja in sindikalnega boja.

“90 centov ni razlog za odpoved”

Med razlogi za odpoved Mesarošu so bile tudi njegove izjave za Primorske novice o vprašljivi tehnični brezhibnosti avtobusov ter njegov nastop v državnem zboru na odboru za infrastrukturo, kjer je govoril o problematiki delovnega časa voznikov avtobusov in med drugim dejal, da lahko delodajalci manipulirajo z delovnim časom. S tam naj bi okrnil ugled in dobro ime podjetja.

Delodajalec mu je še očital, da je podjetju odtujil 90 centov, saj sta kontrolorja na avtobusu, ki ga je vozil Mesaroš, odkrila potnico z vozovnico le od Kopra do Izole. Ta je zatrjevala, da je vozniku plačala karto do Bernardina. Odvetniki, ki so zagovarjali družbo Arriva Dolenjska in Primorska, so na sodišču zatrjevali, da Mesarošu pogodbe niso odpovedali zaradi sindikalnega delovanja, ampak zaradi kršitve delovnih obveznosti. Delovno sodišče, ki mu je predsedovala Martina Andrejašič Zazula, pa je večino očitkov zoper Mesaroša zavrnilo. Ocenilo je, denimo, da je bil Mesaroš, ko je dajal izjavo za naš časopis, “lahko prepričan, da ima avtobus čez milijon prevoženih kilometrov” in da Primorskim novicam “ni namenoma povedal neresničnega dejstva”.

Izjavo Mesaroša pred parlamentarnim odborom je sodišče razumelo kot “opozorilo na sistemski problem, ki ga je treba urediti na širši ravni”, glede denarnega presežka 90 centov pa ugotovilo, da je ne glede na majhen znesek “kršil delovne obveznosti” in “zlorabil zaupanje stranke”, kar pa ni dovolj za odpoved.

Arriva ga ne želi nazaj

Družba Arriva Dolenjska in Primorska je predlagala sodno razvezo pogodbe o zaposlitvi, Mesaroš pa želi ostati voznik avtobusa.

V Arrivi Dolenjska in Primorska sodbe, ki še ni pravnomočna, niso komentirali: “Sodbo bomo najprej proučili in se odločili o nadaljnjih korakih.”

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije, ki je od letošnjega aprila reprezentativen tudi v dejavnosti cestnega potniškega prometa, so zadovoljni s sodbo, zlasti z delom, kjer delovno sodišče opozarja, da svoboda izražanja sodi med temeljne človekove svoboščine in “ker javnost lahko pričakuje, da bo Endre Mesaroš kot predsednik sindikata kritiziral svojega delodajalca, je po oceni sodišča tudi nekoliko pretirana kritika v načelu dopustna”.

“Prvostopenjska sodba sodišča je potrdila, da se je v naši državi vredno boriti za dostojno plačilo, dostojne delovne pogoje in spoštovanje osnovnega človekovega dostojanstva,” je še povedal Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90, pod katero sodi Sindikat voznikov avtobusov Slovenije.


Najbolj brano