Aleš Bržan: “Pismo direktorjev je sramota za vso regijo”

Medtem ko je kandidaturna knjiga Pirana in ostalih istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025 danes odpotovala v roke mednarodne komisije, odmevi na zavrnitev regijske kulturne strategije Kultura.PIKA, ki bi morala odpotovati zraven, ne ponehajo. V imenu županov vseh štirih istrskih občin je danes koprski župan Aleš Bržan obsodil ne le piranski občinski svet, temveč tudi pismo, pod katero so se podpisali direktorji osmih istrskih javnih zavodov.

Župan Aleš Bržan po izjavi, ki jo je prebral v imenu istrskih 
županov.  Foto: Alenka Penjak
Župan Aleš Bržan po izjavi, ki jo je prebral v imenu istrskih županov.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Zavrnitev regijske kulturne strategije Kultura.PIKA, ki so jo sprejeli občinski svetniki v Ankaranu, Kopru in Izoli, a je doživela hladen tuš v piranskem občinskem svetu, ter pismo direktorjev osmih javnih zavodov, ki strategiji nasprotujejo in zatrjujejo, da za njeno nastajanje niso niti vedeli, sta danes spodbudili istrske župane k skupni izjavi, ki jo je pred mikrofoni prebral koprski župan Aleš Bržan.

“Naša kandidatura bo brez sprejete strategije okrnjena in verjetno manj konkurenčna od kandidatur tekmecev. Kaj to pomeni za sam izbor, bomo videli po zagovoru kandidature 17. decembra. Zdi pa se mi, da bo moral Piran najprej dvigniti raven svoje politične kulture, preden se bo lahko ovenčal z nazivom Evropska prestolnica kulture,” je župan Bržan omenil ponedeljkovo izredno sejo piranskih svetnikov, na kateri so resda soglasno podprli kandidaturo Pirana, sočasno pa z 12 glasovi za in 12 glasovi proti zavrnili kulturno strategijo.

Zagovor pred županom

Kritika istrskih županov pa se ni ustavila na tem mestu, saj niso spregledali niti pisma direktorjev javnih zavodov. “Pismo vodij nekaterih naših javnih zavodov nas je presenetilo, saj so imeli prav vsi možnost sooblikovati kulturno strategijo,” pravi Bržan.

Posamezni direktorji so se udeležili delavnic, predloge, ki so jih dali, je ekipa tudi upoštevala. “Obžalujemo, da niso bili bolj aktivni in delovni, ko je bil čas za to in ko bi nam lahko pomagali izdelati še boljši dokument. Pravzaprav se pritožujejo nad nami, da ni bilo opravljeno delo, ki bi ga morali opraviti sami. Zato jih je za pismo lahko iskreno sram. Ti direktorji so razvrednotili svoje lastno delo, ponižali svoje sodelavce, osramotili so nas in našo regijo ne le pred vso Slovenijo, ampak tudi v mednarodnem prostoru,” je bil v imenu istrskih županov oster Bržan.

Ker ga zanima, v katerih delih nova istrska strategija ni usklajena s strateškimi načrti za delovanje javnih zavodov, bo pozval direktorje, naj mu v prihodnjih dneh to pojasnijo,” je koprski župan sklenil izjavo, pod katero so se podpisali še župani Gregor Strmčnik (Ankaran), Danilo Markočič (Izola) in Đenio Zadković (Piran).

Strategija in monopol

Pismo, ki je presenetilo javnost, še posebej kulturno srenjo in naj bi bilo namenjeno občinskim svetnikom, a je že prej pristalo na spletu, so podpisali Nada Čibej, direktorica Pokrajinskega arhiva Koper, Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, Jelka Pečar, direktorica Obalnih galerij Piran, Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem, Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper, Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Pišejo, da je kulturna strategija neustrezna in pomanjkljiva ter pozivajo vse štiri istrske občine, naj začnejo postopek snovanja kulturne strategije Istre znova. Zatrjujejo, da je bila kulturna strategija pripravljena mimo vseh “relevantnih deležnikov in brez ustrezne vključitve javnih zavodov na področju kulture in raziskovanja”. Trdijo, da je ustanovitev tako imenovanega skupnega telesa za kulturni razvoj, ki naj bi ga financirale štiri istrske občine, nesprejemljiva, saj da odpira možnost ustanovitve medobčinskega javnega zavoda na področju kulture, “ki bo monopolno usklajeval izvedbo in financiranje vse kulturne dejavnosti”.

Ob zavrnitvi, ki jo je pred piranskimi občinskimi svetniki doživela kulturna strategija, so se v javnosti minule dneve pojavila tudi ugibanja, ali ne gre za strankarski dogovor znotraj stranke SD, po katerem stranka daje prednost kandidaturi Nove Gorice in Gorice pred Piranom in ostalimi istrskimi občinami. Matjaž Nemec, Novogoričan, poslanec stranke SD in podpornik kandidature obeh Goric za naziv Evropska prestolnica kulture v letu 2025, odločno zavrača možnost, da bi se stranka na državni ravni dogovorila, katero od mest bo podprla. “Nenazadnje o izbranem mestu odloča mednarodna neodvisna komisija in na sam izbor politika sploh nima vpliva. Kadar koli sem se pogovarjal z Meiro Hot, sem zmeraj razumel, da je za EPK, zato me preseneča, da sedaj ne podpira Pirana. Več o tem pa ne vem. Doslej se je vsakdo ukvarjal s kandidaturo svojega mesta, moje je pač Nova Gorica in za nas je ta kandidatura tako velik dogodek, kot je bil padec meje. Goričani so kandidaturo resnično ponotranjili. Finančni del zagotovo ni zanemarljiv, prizadevali pa si bomo, da bo izbrano slovensko mesto od vlade dobilo ne le deset milijonov evrov, pač pa 20 do 30 milijonov evrov. No, pri takšnih odločitvah pa se vpliv politike pozna.”

Neresno do ustanov s tradicijo

Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran in poleg Katje Pegan, Luke Jurija in Davida Runca tudi eden od članov umetniškega odbora EPK, če omenimo le direktorje, ki so se podpisali pod pismo, se je odzval na naša vprašanja.

“Delavnice so bile res participatorne, mesto zbiranja idej, želja, vendar daleč od resnega vključevanja ustanov, ki imajo dolgo tradicijo dobrih praks čezmejnega povezovanja in sodelovanja z Istro, Reko in Furlanijo Julijsko krajino. Škoda, te prakse bi nosilcem lahko pomagale pri sestavi kulturne strategije. Kultura.PIKA je dokument, ki smo ga lahko prebrali šele ob četrtkovi seji v Piranu. Vsaj jaz ga kot formalni član umetniškega odbora in direktor Pomorskega muzeja nisem dobil v vpogled,” zatrjuje Franco Juri.

Njegovo mnenje o izjavi, da so s pismom osramotili regijo, pa je takšno: “Glede izjave župana, da smo s pismom osramotili regijo, mu svetujem naj se zamisli; morda potrebuje eno delavnico demokracije in bontona.”


Najbolj brano