150. obletnica tabora: od besede do države

Jutri bo Kubed gostil slovesnost, s katero bodo obeležili 150. obletnico tabora, ki je v tej istrski vasici potekal 7. avgusta 1870. Ob tej priložnosti bodo odprli tudi prenovljeno hišo pesnika Alojza Kocjančiča.

Kubed Foto: Nataša Hlaj
Kubed Foto: Nataša Hlaj

KUBED > MO Koper, ki je organizator proslave, je prireditev poimenovala Od besede do države. Hišo, v kateri je živel istrski pesnik Alojz Kocjančič, bodo svečano odprli ob 19. uri, uro kasneje pa bo osrednja proslava na travniku za igriščem v Kubedu. Za slavnostnega govornika je bil ob županu Alešu Bržanu predviden predsednik Slovenije Borut Pahor, ki pa se je v zadnjem trenutku odločil, da bo v nedeljo v živo spremljal Rogličev prihod v cilj Toura. Slovesnost je sicer zasnoval režiser Ivan Loboda iz koprskega gledališča.

Tabor v Kubedu je bil eden od taborov, ki jih je slovensko nacionalno gibanje organiziralo po vsem slovenskem narodnem ozemlju po pomladi narodov. Omenjeni tabor je naznanil velik premik v smeri krepitve narodne identitete in samozavesti slovenskega prebivalstva v Istri. Takrat so Istrani zahtevali Zedinjeno Slovenijo, nižje davke, uvedbo slovenščine v urade in šole ter slovensko glavno šolo v koprskem okraju. Pobudnik tabora, ki so ga izvedli 7. avgusta 1870, je bil Franjo Ravnik, predsednik pa Karel Lavrič. V zadnjih letih se je zgodovinski spomin na veličastno prireditev izgubil, ob 100. obletnici pa je bila v Kubedu organizirana velika spominska proslava, na kateri je sodelovala vsa takratna družbenopolitična struktura.

Jutrišnja prireditev bo organizirana v skladu z navodili NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom in bo omejena na 500 udeležencev.


Najbolj brano