Istra
“Progo bi morali že zdavnaj zapreti!”
“Progo bi morali že zdavnaj zapreti!”

“To je gorska proga, načrtovana za dva do tri vlake dnevno in stotih vlakov vsak dan preprosto ne prenese. Zato me ta nesreča niti najmanj ne preseneča,” pravi Oskar Kocjančič iz Dola, ki se je kot gasilec vse življenje ukvarjal z železniško progo. Po torkovi nesreči so gasilci in delavci železnice včeraj do popoldneva prečrpavali kerozin iz petih nepoškodovanih cistern. V torek je kerozin iztekal eno uro samo zato, ker železničarji niso ozemljili proge.

Zdrava pitna voda pred gospodarskimi interesi
Zdrava pitna voda pred gospodarskimi interesi

“Na prvem mestu so ljudje, ki morajo imeti zdravo pitno vodo, in ne gospodarski interesi. Glavna naloga je zaščititi vodni vir, zato zahtevamo, da je sanacija mesta izlitja temeljita,” poudarja direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Oskrba z vodo za zdaj ni motena, občane pa poziva, naj bodo varčni z vodo. Pronicanje kerozina v podtalnico je neizogibno.

Po odstopu v KS Hrvatini zdaj enake razprtije tudi v Sv. Antonu
Po odstopu v KS Hrvatini zdaj enake razprtije tudi v Sv. Antonu

V koprski občini se je zgodil še en odstop z vrha sveta krajevne skupnosti. Tokrat v Sv. Antonu, kjer je položaj zapustil Bogdan Kavrečič. Razlogi za njegovo odločitev so podobnim tistim, ki so pred nekaj meseci botrovali odstopu predsednice KS Hrvatini Diane Avdić. V obeh primerih sta zdaj že nekdanja vodilna opozorila, da sta se znotraj sveta KS oblikovala dva tabora s povsem različnimi pogledi na razvoj in delo v kraju.