Zmagovalec tudi letos Britanec

Zmagovalec odprtega slovenskega prvenstva v skokih z velikih višin je v soboto na Mostu na Soči postal Anglež Aidan Heslop, medtem ko je bil slovenski prvak Mariborčan Aleš Karničnik. V nedeljo se je to praktično ponovilo na jubilejnih, 30. skokih z mosta. Heslop, ki v Kanalu ni nastopil prvič, je tudi tam najbolj prepričal žirijo, Karničnik pa je bil najboljši med Slovenci.

 Foto: LEO CAHARIJA
Foto: LEO CAHARIJA

MOST NA SOČI, KANAL > Danes se je v Kanalu s 17-metrskega mosta v vodo pognalo 16 tekmovalcev in tekmovalk, ki so se preizkusili v skokih na noge, v tako imenovani lastovki ali v figurativnih skokih, nekateri med njimi pa tudi v več disciplinah. Tako kot že vrsto let so se k Soči prišli preskušat tudi tujci, in sicer iz ZDA, Italije, BiH, Srbije in Velike Britanije.

In prav Britanec Aiden Heslop je iz Kanala, kjer ni nastopal prvič, odnesel lovoriko glavnega zmagovalca, tistega v figurativnih skokih. Drugi je bil Srb Marko Pavlović, tretji Mariborčan Aleš Karničnik. Oba sta že stara znanca na kanalskem tekmovanju. Najstarejša udeleženka preizkušnje je bila 43-letna Američanka Mary Rose Dauffenbach, ki je bila tudi najboljša ženska na tekmovanju, najmlajši udeleženec pa je imel 14 let. V skokih v lastovko je slavil Srb Marjan Milanović, v skokih na noge pa Tomi Klemenc iz Žabnice. Domačinov na kanalskem mostu ni bilo.

Pred začetkom glavnega tekmovanja so se na reviji predstavili najmlajši skakalci, dopoldne je potekala šola skokov v vodo in že v soboto so organizatorji skokov pripravili spremljevalne dogodke, kot so bili tek Kanalski krog in tisti v parku Pečno. Občina Kanal pa je letos skoke vključila v niz dogodkov, imenovan Poletje v Kanalu, od česar si obeta širšo promocijo kraja, več obiskovalcev in razvoj turizma na višji ravni.

Na Mostu na Soči veseli brona Nejca Kaltnekarja

Most na Soči je s tekmovanjem v skokih zaživel že v soboto. Turistično društvo Most na Soči je na odprto slovensko prvenstvo in obenem na deseto tekmo v skokih z velikih višin v tem kraju privabilo 30 skakalcev iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Nizozemske in ZDA. Po ogrevanju med ogledi skokov mladih do 14. leta starosti, ki so lahko skočili z dveh metrov ali pa preizkusili novo štiri metrsko skakalnico, se je začelo zares.

Organizatorji so se najprej z metom cvetja in minuto molka spomnili preminulega skakalca, legendarnega Pina Auberja in slovenskega mojstra velikih višin Andreja Bevca. Sledile so fanfare domačega trobentača Roka Kaltnekarja in otvoritveni skok domačega veterana Sergeja Manfrede. P0tem so bile na vrsti lastovke in figurativni skoki s 13-metrske skakalnice.

Z veliko prednostjo je v figurativnih skokih zmagal Aidan Heslop iz angleškega Plymoutha, ki je izvedel tri salte naprej s pol vijaka in dva salta nazaj s štirimi vijaki. Drugo mesto je osvojil Srb Marko Pavlović, tretje pa slovenski prvak, Mariborčan Aleš Karničnik. Več kot 500 navdušenim gledalcem je predstavil dva salta nazaj s pol vijaka in dva salta nazaj z enim vijakom.

Med tremi tujkami je v ženski konkurenci slavila Američanka Laura Rose s saltom nazaj iztegnjeno in nato z vzvratnima saltoma s pol vijaka skrčeno. Po točkah je bila absolutno četrta. V konkurenci slovenskega prvenstva je srebro osvojil Klemen Vidmar, bron pa si je priboril najboljši Primorec Kristjan Peljhan.

Skoki v slogu lastovke so bili domena skupine Srbov. Zmagal je Marjan Milanović, najboljšo primorsko uvrstitev pa je s četrtim mestom prispeval Matej Bremec.

V kategoriji do 14 let je slavil Klemen Vidmar pred Maksom Jensterletom in domačinom Nejcem Kaltnekarjem.


Najbolj brano