Zelo slaba letina špargljev

Tako slabe letine špargljev že dolgo ni bilo, ugotavljajo orehovski pridelovalci. Zaradi mraza in dežja je na vrhuncu sezone kar 60 odstotkov manj pridelka kot v dobrih letinah. Slabo vreme je okrnilo tudi tradicionalni Praznik špargljev.

Kristjan (levo) in njegov dedek Virgil upata, da bo  v prihodnjih 
dneh vendarle topleje, šparglje  namreč  pobirajo še vsaj do sredine 
junija.         Foto: Alenka Ožbot
Kristjan (levo) in njegov dedek Virgil upata, da bo v prihodnjih dneh vendarle topleje, šparglje namreč pobirajo še vsaj do sredine junija.  Foto: Alenka Ožbot

OREHOVLJE > ”Letošnja letina je ena od najslabših, kar pomnim, tudi nono pravi, da tako slabe že dolgo ni bilo. Letošnje ekstremno nizke temperature so neznačilne za maj in rastlina preprosto ne raste. Špargljem ustreza konstantna temperatura od jutra in da večeri niso prehladni. Zdaj so tudi temperaturni šoki in sploh ne raste,” razlaga Kristjan Ušaj s Kmetije Ušaj, ki je med največjimi pridelovalci špargljev na Goriškem in v Sloveniji.

Šparglje gojijo na sedmih hektarjih kmetijskih površin. “Intenzivno smo jih začeli pridelovati pred približno dvanajstimi leti. V Orehovljah pa je že od nekdaj ta tradicija, včasih je šparglje pridelovala skoraj vsaka družina,” pravi mladi kmetovalec, ki z dedkom Virgilom in očetom Mitjo nadaljuje tradicijo v vasi.

Kristjan Ušaj

Kmetija Ušaj

“Letošnja letina je ena od najslabših, kar jih pomnim, tudi nono pravi, da tako slabe že dolgo ni bilo.”

“Poznamo zelene, bele in vijolične. Razlika je predvsem v tehnologiji pridelave. V osnovi bi bil tudi bel špargelj zelen. Bel je zato, ker osipamo grebene in rastline pokrivamo s črno folijo, tako da ne pridejo v stik s soncem in ni fotosinteze. Vijolični špargelj pa je druga sorta, raste tako kot zelen, le barva je drugačna,“ pojasnjuje mladi kmetovalec.

Primorci imamo raje bele kot zelene

Na Primorskem so bolj priljubljeni beli, v notranjosti Slovenije pa zeleni šparglji. “Oboji so dobri, to je samo stvar okusa. Tukaj so bolj priljubljeni beli, ker jim tla ustrezajo, zeleni namreč rastejo tudi v 'težjih' tleh. Bel raste pod folijo skozi greben in če zemlja ni primerna, tudi okus ne bo pravi,” razlaga Ušaj. Kot pravi, povpraševanje po vseh barvah špargljev v zadnjih letih narašča. Ljudje spoznavajo, da niso dobri le okisani z jajci, ampak lahko z njimi pripravimo najrazličnejše jedi, vse bolj cenijo tudi blagodejne učinke te vrtnine na telo.

Vreme okrnilo Praznik špargljev

Že vrsto let v Orehovljah organizirajo praznik špargljev. Prireditev pripravlja Turistično športno društvo Orehovlje v sodelovanju z Občino Miren-Kostanjevica in KS Orehovlje. Organizatorjem letos vreme ni bilo naklonjeno. Čez vikend so izpeljali le petkov kulinarični večer pod šotorom v Športnem parku Java, na katerem so lokalni gostinci predstavili jedi iz špargljev, od štrukljev, testenin, njokov in divjačine s šparglji, do špargljev z jagodami in s čokolado.

Izgled in okus izvirnih jedi, ki so jih pospremili z vini okoliških vinarjev, je ocenjevala mešana komisija. Sestavljali so jo politiki, estradniki, kulinarični guruji, turistični strokovnjaki in drugi. Ko je podelila vse točke, so jedi okušali tudi obiskovalci, ki so se kasneje zabavali v družbi Modrijanov.

Sobotne in nedeljske dogodke, med katerimi največ obiskovalcev privabi tradicionalna povorka kmečkih vozov, so odpovedali zaradi slabe vremenske napovedi. “Prireditev smo pripravljali od novembra lani in smo precej razočarani, ampak na vreme nimamo vpliva. Še naprej se bomo trudili, da naš praznik postane največji praznik špargljev v Sloveniji,” poudarja član orehovskega društva in predsednik KS Orehovlje Bogomir Nemec.


Najbolj brano