Želja je center za rehabilitacijo

Včeraj je kot direktorica VDC Nova Gorica začela delati Maša Černe, ki je na tem mestu nasledila v.d. direktorja Stanislava Rijavca. Eden od ciljev so rehabilitacijski center in bivalne enote za osebe po pridobljeni možganski poškodbi, pravi.

Maša Černe
Maša Černe 

NOVA GORICA > Diplomirana socialna delavka Maša Černe na čelo Varstveno delovnega centra Nova Gorica prihaja iz združenja Ozara Slovenija, kjer je zadnjih deset let opravljala vlogo strokovne vodje programa stanovanjskih skupin za vso Slovenijo, tudi sicer je delovala na področju socialnega varstva, ranljivih skupin oziroma oseb s težavami v duševnem zdravju.

Petletni mandat zavoda s 40-letno tradicijo, ki storitve izvaja v petih enotah, začenja sredi še vedno zapletenih razmer zaradi epidemije koronavirusa. Stremeli bodo h kakovosti storitev, izzivov pa je mnogo, pravi. Po sestanku z organi zavoda, zaposlenimi, uporabniki in svojci bodo zasnovali vizijo, cilje, h katerim bodo stremeli, napoveduje. “Usmerjeni bomo v proces deinstitucionalizacije, ker želim, da je zavod del širše skupnosti, ki je umeščen v vsakdanje življenje ljudi in v lokalno okolje,” poudarja in dodaja: “Zavzemala se bom za razvijanje bivalnih enot za osebe po pridobljeni možganski poškodbi. Zavod VDC je pred leti že zasnoval projekt takšnih bivalnih enot na Trnovem, kjer ima v upravljanju bivšo gozdarsko hišo. Moja želja je vzpostavitev rehabilitacijskega centra, ki bo tako na lokalnem nivoju kot nivoju države velik doprinos na področju rehabilitacije oseb po pridobljeni možganski poškodbi.”

Kot navaja, se bodo trudili tudi za posebne oblike skrbi za starejše osebe z motnjami v razvoju, “da bi v starosti lahko nadaljevale z bivanjem v ustanovi, ki jo poznajo in ne bi morale odhajati v druge zavode, domove.”


Najbolj brano